Igor Dodon a fost reținut pentru corupţie şi trădare de țară, în dosarul Sacoşa. Kremlinul a reacţionat alarmat

Igor Dodon a fost reținut pentru corupţie şi trădare de țară, în dosarul Sacoşa. Kremlinul a reacţionat alarmat

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, actual președinte de onoare al PSRM, a fost reținut pentru 72 de ore, într-un dosar penal de corupție și trădare de patrie.

Informația a fost confirmată pentru Deschide.md de procurorul general interimar, Dumitru Robu. A fost reținut și cumnatul lui Dodon, Petru Merineanu, fiind acuzat că ar fi încercat să distrugă mai multe probe.

UPDATE 1 Însă Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, nu a confirmat reținerile.

”Este prematur să vorbim despre o reținere a lui Igor Dodon atât timp cât acțiunile de urmărire penală sunt în curs de desfășurare”, a spus Cherpec pentru Radio Chișinău.

ADVERTISING

UPDATE 2 Abia după-amiază procurorii anticorupție din Moldova au anunțat că Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, alături de altă persoană, pe motiv că exista riscul distrugerii de probe. Procurorii au anunțat că unul dintre cei percheziționați marți a încercat să înghită o probă pentru a o distruge – e vorba despre o chitanță.

De dimineață, procurori anticorupţie, ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) au efectuat percheziții la domiciliul celor doi, dar și la finul lui Dodon, ex-ofițerul SPPS, Lilian Filipov, ca și la sediul asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei președinte este Dodon.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fostul președinte al Republicii Moldova este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Este vorba despre dosarul „Kuliok” (Sacoșa), redeschis prin ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu, săptămâna trecută.

Sunt cercetate imaginile video din anul 2019 de la sediul Platformei Demnitate și Adevăr, în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon.

ADVERTISING

În imaginile video prezentate, Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea Botnari, care la rândul său o va transmite lui Corneliu Furculiță, membru PSRM.

Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

În 2020, procuratura a refuzat declanşarea dosarului penal pe motiv că nu se putea demonstra că în pungă ar fi fost bani.

În luna octombrie a anului trecut, Igor Dodon a anunțat că renunță la mandatul de deputat pentru că ”nu se regăsește în actualul Parlament”.

El a insistat că vrea să meargă din nou prin sate ”pentru a fi mai aproape de oameni” și a anunțat că a acceptat să conducă Uniunea oamenilor de afaceri din Federația Rusă.

Kremlinul a reacționat imediat

Imediat după informațiile potrivit cărora Igor Dodon ar fi fost reținut, Rusia a reacționat prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, care a spus că susținătorii cooperării cu Rusia sunt persecutați.

“Este o chestiune internă a Moldovei, dar suntem, desigur, alarmați că din nou astfel de practici și persecuții sunt folosite împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații prietenoase cu Federația Rusă.

Moscova vrea să fie sigură că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”, a spus Peskov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇