Kosovo riscă să rămână în beznă, după explozia unui canal ce alimentează 2 centrale. Premierul acuză Serbia de atac terorist UPDATE - Reacția Belgradului

Kosovo riscă să rămână în beznă, după explozia unui canal ce alimentează 2 centrale. Premierul acuză Serbia de atac terorist <span style="color:#990000;">UPDATE</span> - Reacția Belgradului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O explozie a avariat, vineri, un canal vital pentru alimentarea cu apă a două centrale din Kosovo, a declarat premierul kosovar Albin Kurti, condamnând un „atac terorist” pe care l-a atribuit Serbiei vecine.

„Este un atac criminal şi terorist care vizează distrugerea infrastructurii noastre critice”, a declarat prim-ministrul în cursul unei conferinţe de presă convocată vineri seara.

"Atacul a fost comis de profesionişti. Credem că sunt grupări criminale conduse de Serbia", a adăugat acesta, citat de AFP, transmite Agerpres.

ADVERTISING

Explozia canalului, care alimentează cu apă două centrale electrice pe cărbune pentru sistemele lor de răcire, reprezentând principala sursă de energie electrică a Kosovo, s-a produs în apropierea oraşului Zubin Potok, în nordul ţării.

Dacă avaria nu este reparată, o parte din Kosovo riscă să fie lipsită de electricitate de sâmbătă dimineaţă, a declarat premierul.

El nu a oferit detalii cu privire la amploarea pagubelor suferite de canalul care leagă nordul Kosovo, cu o majoritate sârbă, de capitala Pristina, de asemenea parţial alimentată cu apă potabilă de acest canal.

ADVERTISING

UPDATE - Reacția Serbiei

Serbia "condamnă în termenii cei mai fermi atacul" asupra canalului Ibar-Lepenac din Kosovo, esenţial pentru răcirea a două centrale termice, denunţându-l drept un "act de sabotaj inacceptabil", a scris pe X, sâmbătă dimineaţă, ministrul de Externe Marko Djuric, citat de News.ro.

"Facem apel la toate părţile să reziste provocărilor şi să acorde prioritate dialogului, înţelegerii reciproce şi cooperării", a adăugat Djuric, lăsând totodată să se înţeleagă că "regimul" premierului kosovar, care a acuzat Serbia că se află în spatele atacului, ar putea fi "potenţial implicat".

ADVERTISING

Tensiunile dintre Kosovo şi Serbia persistă de la războiul dintre forţele sârbe şi kosovari de la sfârşitul anilor 1990.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, o decizie pe care Serbia refuză să o recunoască, încurajându-i pe etnicii sârbi să respingă loialitatea faţă de Pristina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇