Casa Albă cere Serbiei să-și retragă trupele de la granița cu Kosovo

Casa Albă cere Serbiei să-și retragă trupele de la granița cu Kosovo

Casa Albă a declarat că există o acumulare „fără precedent” de trupe şi vehicule blindate sârbe de-a lungul graniţei cu provincia Kosovo şi a cerut Belgradului să le retragă imediat, conform The Guardian.

Forţa de menţinere a păcii NATO din Kosovo, KFOR a fost întărită cu trupe britanice, iar administraţia Biden a declarat că se consultă cu aliaţii pentru a se asigura că postura KFOR  este adecvată situaţiei..

„Monitorizăm o mare desfăşurare militară sârbă de-a lungul graniţei cu Kosovo, care include o dislocare fără precedent de artilerie sârbă avansată, tancuri şi unităţi de infanterie mecanizate”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby.

ADVERTISING

„Aceasta este o evoluţie foarte destabilizatoare care a avut loc în ultima săptămână şi facem apel la Serbia să îşi retragă forţele de la graniţă şi să reducă tensiunile”, a declarat el.

Consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, l-a sunat pe premierul kosovar, Albin Kurti, pentru a discuta despre escaladarea situaţiei, iar secretarul de stat, Antony Blinken, a vorbit cu preşedintele sârb, Aleksandar Vučić şi a cerut o „de-escaladare imediată” şi revenirea la termenii acordului  anterior de normalizare a relaţiilor cu Kosovo.

Avertismentele SUA vin la sfârşitul unei săptămâni de tensiuni majore, începând cu o ambuscadă a paramilitarilor sârbi bine înarmaţi care a vizat o patrulă de poliţie kosovară, în urma căreia un poliţist a fost ucis. Trei sârbi înarmaţi au fost ucişi în confruntarea care a urmat, lângă satul Banjskë.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Grupul armat era condus de Milan Radoičić, viceliderul Listei Sârbe, un partid susţinut de Belgrad, care reprezintă minoritatea sârbă din nordul Kosovo. Prin intermediul unui avocat, Radoičić a spus că este responsabil pentru schimbul de focuri cu poliţia kosovară, dar nu a explicat sursa armelor moderne pe care paramilitarii sârbi le deţineau.

Guvernul kosovar a prezentat un document despre care afirmă că ar demonstra că un lansator de grenade pe care îl transporta grupul a fost furnizat de  armata sârbă, iar oficialii de la Pristina şi-au exprimat îngrijorarea că incidentul de duminică a fost menit să ofere un pretext pentru o intervenţie militară sârbă în nordul provinciei Kosovo.

ADVERTISING

NATO anunţă că a autorizat forţe suplimentare pentru Kosovo

NATO a autorizat forţe suplimentare pentru Kosovo, a anunţat vineri alianţa militară, după cele mai grave violenţe din nordul Kosovo din ultimii ani, relatează Reuters.

NATO a precizat într-un comunicat că a "autorizat forţe suplimentare pentru a face faţă situaţiei actuale", dar nu a specificat imediat câte sau din ce ţări. 

Ulterior, Ministerul britanic al Apărării a anunţat că a transferat comanda unui batalion de trupe către alianţă.

Kosovo, care şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă şi o intervenţie a NATO în 1999, acuză Serbia că înarmează şi susţine luptătorii sârbi.

Serbia, care nu a recunoscut independenţa fostei sale provincii, acuză Kosovo că a precipitat violenţele prin maltratarea locuitorilor de etnie sârbă. Serbia şi principalul grup politic sârb din Kosovo au proclamat doliu public pentru sârbii ucişi în luptă.

Ministerul britanic al Apărării a precizat că a transferat comanda Batalionului 1 al Regimentului Regal al Prinţesei de Wales - o forţă de rezervă pentru Forţa NATO din Kosovo (KFOR) - către NATO pentru a putea oferi sprijin în caz de nevoie.

Acesta a precizat că batalionul a sosit recent în regiune pentru un exerciţiu de pregătire planificat de mult timp.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇