Hamas a eliberat alți trei ostatici. Președintele israelian acuză Hamas de spectacol cinic și crud. Crucea Roșie cere ca schimburile să se facă în privat (Video)

Hamas a eliberat alți trei ostatici. Președintele israelian acuză Hamas de spectacol cinic și crud. Crucea Roșie cere ca schimburile să se facă în privat (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a eliberat sâmbătă alți trei ostatici israelieni în Fâșia Gaza, ca parte a unui nou schimb de prizonieri cu Israelul, după intrarea în vigoare a încetării focului pe 19 ianuarie, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziuni. Președintele israelian acuză Hamas de „crimă împotriva umanității”, subliniind că cei trei întorşi după 491 de zile de iad, sunt înfometaţi, emaciaţi şi suferinzi, fiind exploataţi într-un spectacol cinic şi crud de către criminali josnici. Iar Crucea Roșie a cerut ca următoarele schimburi să se facă în privat.

Cei trei ostatici israelieni au fost predați Crucii Roșii Internaționale (CICR) de către Hamas la Deir Al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, relatează dpa, AFP și Reuters.

Israelul urmează să elibereze 183 de deținuți palestinieni în schimbul celor trei ostatici.

Gruparea militantă i-a eliberat pe Ohad Ben Ami, de 55 de ani, care are și cetățenie germană, și pe Eli Sharabi, de 51 de ani, ambii răpiți din kibuțul Be'eri în timpul atacului lansat de Hamas în Israel pe 7 octombrie 2023, și pe Or Levy, care avea 33 de ani în momentul capturării sale, răpit de Hamas de la festivalul de muzică Nova, relatează Agerpres.

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că CICR i-a predat cei trei ostatici israelieni eliberați de Hamas.

Acordul de încetare a focului a permis până acum patru runde de eliberări, în care au fost incluși 18 ostatici și aproximativ 600 de deținuți palestinieni.

În cadrul primei faze de șase săptămâni a acordului de încetare a focului în Gaza, în total 33 de ostatici israelieni urmează să fie eliberați, în schimbul a 1.904 deținuți palestinieni reținuți în închisorile israeliene.

Președintele israelian acuză Hamas de „crimă împotriva umanității”

Preşedintele Isaac Herzog a protestat sâmbătă faţă de starea celor trei ostatici eliberaţi de Hamas, afirmând că aceasta constituie o crimă împotriva umanităţii şi îndemnând lumea să acţioneze. La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu a promis să riposteze.

„Aşa arată o crimă împotriva umanităţii!” a scris Herzog într-o postare pe X. „Întreaga lume trebuie să privească direct la Ohad, Or şi Eli - întorşi după 491 de zile de iad înfometaţi, emaciaţi şi suferinzi - fiind exploataţi într-un spectacol cinic şi crud de către criminali josnici. Ne consolează faptul că se întorc în viaţă în braţele celor dragi”, a comentat Herzog, citat de The Times of Israel, relatează News.ro.

„Finalizarea acordului privind ostaticii este o datorie evreiască, umanitară, morală. Este esenţial să-i aducem înapoi pe toţi fraţii şi surorile noastre din iadul captivităţii din Gaza - pe fiecare dintre ei”, a îndemnat preşedintele.

O declaraţie emisă de biroul premierului Benjamin Netanyahu salută eliberarea celor trei ostatici israelieni, dar spune că Israelul nu va accepta imaginile dure văzute în momentul predării lor.

„Guvernul Israelului îi îmbrăţişează pe cei trei care s-au întors”, se arată în declaraţia lui Netanyahu, care se află în SUA.

„Imaginile şocante pe care le-am văzut astăzi nu vor trece fără răspuns. Guvernul, împreună cu agenţii de securitate, îi va sprijini pe aceştia şi pe familiile lor. Israelul se angajează să aducă înapoi toţi ostaticii şi dispăruţii”, a promis Netanyahu din America.

Cei trei ostatici eliberaţi sâmbătă - Eli Sharabi, Or Levy şi Ohad Ben Ami - păreau grav subnutriţi şi fragili în timp ce au fost obligaţi să ia parte la o ceremonie de propagandă pusă în scenă de Hamas înainte de predarea lor către Crucea Roşie.

Cei trei au fost escortaţi afară din Fâşia Gaza de forţele speciale israeliene, după ce le-au fost predaţi de Crucea Roşie. Forţele de apărare israeliene i-au dus la o unitate din apropierea frontierei pentru un prim control fizic şi psihiatric şi pentru a se întâlni cu membrii familiei.

Consiliul din Octombrie, care reprezintă familiile direct afectate de invazia şi măcelul Hamas din 7 octombrie 2023, a afirmat, la rândul său, că imaginile din Gaza cu cei trei ostatici eliberaţi „sunt ecou al fotografiilor supravieţuitorilor Holocaustului şi servesc drept o nouă reamintire a celui mai grav eşec din istoria statului şi a necesităţii de a-l investiga pe deplin”.

„Familiile lui Eli, Or şi Ohad au, de asemenea, nevoie de răspunsuri”, afirmă grupul într-un comunicat. „Cum a fost posibil ca cetăţenii să fie răpiţi din Israel în Fâşia Gaza? De ce a fost nevoie de aproape 500 de zile pentru a-i aduce înapoi? Şi cum se face că, chiar şi acum, ostatici vii sunt ţinuţi în condiţii inumane în tuneluri?” - arată organizaţia.

Grupul îşi reiterează cererile pentru o comisie de anchetă de stat, la care premierul Benjamin Netanyahu se opune.

Crucea Roșie cere ca schimburile să se facă în privat

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care facilitează actualele schimburi de ostatici între Israel și Hamas în cadrul acordului de încetare a focului din Gaza, a cerut sâmbătă ca viitoarele schimburi să aibă loc „în privat”.

„CICR este din ce în ce mai îngrijorat cu privire la condițiile din jurul operațiunilor de eliberare. Îndemnăm insistent toate părțile, inclusiv mediatorii, să își asume responsabilitatea de a se asigura că viitoarele eliberări sunt demne și private”, a transmis CICR într-o declarație, informează AFP, citată de The Guardian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇