Guvernul Republicii Moldova a aprobat declararea stării de urgență în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie 2024. O soluție de avarie ar fi un ajutor din România, însă sistemul energetic din țara noastră este și el la limită.
După ce guvernul de la Chișinău a aprobat instituirea stării de urgență în sectorul energetic, premierul Dorin Recean a anunțat într-o conferință de presă că urmează să ceară în Parlament aprobarea acestei măsuri, relatează Unimedia.
„Sistarea furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană, de către Gazprom, în baza contractului existent între Moldovagaz și Gazprom va genera o eminentă criză umanitară în regiunea transnistreană, precum și riscul inevitabil pentru asigurarea stabilității sectorului electroenergetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, a menționat Oleg Serebrian.
Premierul Dorin Recean a afirmat că societatea Moldovagaz are probleme financiare grave. Săptămâna trecută, președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că 80% din volumele necesare de gaze pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate. "Lunile decembrie și ianuarie sunt total acoperite", a spus el.
În plus, de la 1 ianuarie 2025 Moldova nu se mai poate baza pentru aprovizionarea Transnistriei cu gaze naturale de la Gazprom, care nu va mai tranzita Ucraina, ca urmare a unei decizii a Kiev-ului. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a deplasat la Sankt Petersburg, pentru a purta negocieri cu Gazprom, legate de tranzitul gazelor către regiunea transnistreană. Parlicov a spus că președintele Gazprom, Alexei Miller, a solicitat părții moldovenești să discute cu autoritățile din Ucraina, pentru a le convinge să continue tranzitul de gaze naturale din Rusia spre R. Moldova și după 1 ianuarie 2025.
Producția de energie electrică a Moldovei este asigurată de termocentrala Cuciurgani, din Transnistria, care funcționează cu gaz rusesc. Dacă Rusia va sista livrarea de gaz, centrala Cuciurgani nu va mai putea livra energie în Moldova.
O soluție ar putea fi ca guvernul de la Chișinău să aducă gaz din România pentru funcționarea termocentralei, dacă există aici disponibilitate pentru respectivele volume.
Însă și România are acum probleme în sectorul energetic. Sistemul Energetic Național din România este la limită, una dintre cauze fiind presiunea impusă de livrările de energie către Moldova și Ucraina, scrie Economedia.
Importul de energie electrică al României a crescut cu 60% în acest an faţă de 2023, în principal pe fondul activităţilor de mentenanţă de la unele unităţi de producţie, cum este centrala de la Cernavodă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan.
El a mai spus că trebuie avută în vedere şi producţia mai mică a capacităţilor care folosesc combustibili fosili solizi, aceasta fiind determinată de necesitatea unor lucrări de mentenanţă la echipamente.
Drăgan a mai spus că în prezent nu există riscul unor pene generalizate de curent în țara noastră, chiar dacă sistemul este la limită. "Nu există acest risc pentru că România este interconectată cu celelalte ţări şi, dacă urmărim site-ul Transelectrica, observăm că există o balanţă, momente în care România este un net exportator, datorită producţiei eoliene sau producţiei fotovoltaice."
În opinia sa, reprezentanţii Ministerului Energiei au făcut referire la acest risc, deoarece se lucrează la diferite scenarii şi posibilităţi, ca în orice activitate economică.