Guvernul a extins folosirea brățărilor electronice. Cine va mai fi urmărit

Guvernul a extins folosirea brățărilor electronice. Cine va mai fi urmărit

Guvernul a adoptat, joi, o nouă măsură pentru combaterea fenomenului fugarilor. S-a aprobat extinderea utilizării brățărilor electronice pentru monitorizarea inculpaților care încearcă să evite răspunderea penală.

De la 1 octombrie, vor putea fi monitorizaţi electronic şi inculpaţii sub control judiciar sau cei aflaţi în arest la domiciliu.

Actul normativ iniţial creează cadrul legal aplicabil în cazurile de violenţă domestică, în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele.

„Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizaţi electronic şi inculpaţii faţă de care magistraţii dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune. Şi aceeaşi măsură se va putea aplica şi pentru inculpaţii faţă de care instanţa de judecată a luat măsura arestului la domiciliu”, a scris ministrul Alina Gorghiu, pe Facebook.

ADVERTISING

„Dacă vor încerca să plece din ţară, în ciuda obligaţiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenţie rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar şi prin el, noi, societatea!”, a explicat Gorghiu.

Ordonanţa prevede extinderea utilizării sistemul informatic de monitorizare electronică şi în cazul în care instanţa a impus condamnatului, pe durata liberării condiţionate, să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă, respectiv de a nu comunica cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participanţii la săvârşirea infracţiunii sau cu alte persoane. De asemenea, este introdusă o nouă categorie de alertă de apropiere frontieră, a detaliat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, citat de News.ro.

ADVERTISING

Câte brăţări are şi câte foloseşte Poliţia

Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a explicat că de la începutul acestui an au fost montate 472 de brăţări electronice de supraveghere, în prezent fiind active 208.

De asemenea, 25 de persoane şi-au îndepărtat brăţara, iar 24 de persoane au fost reţinute, potrivit Agerpres.

Poliţia are în supraveghere 9.168 de persoane aflate sub control judiciar, din care 24 de persoane sub control judiciar pe cauţiune, la care se adaugă 1.288 de persoane plasate în arest la domiciliu. De la 1 octombrie, aceste persoane vor putea să fie monitorizate prin brăţările electronice.

ADVERTISING

Poliţia Română în dotare 5.266 de asemenea brăţări de supraveghere, urmând ca până la data de 1 octombrie să fie achiziţionate alte 6.000 de brăţări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇