Grevă generală, de luni, la Poșta Română UPDATE Sindicaliștii acuză presiuni. Reacția companiei

Grevă generală, de luni, la Poșta Română <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Sindicaliștii acuză presiuni. Reacția companiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, afiliat la BNS, anunță intrarea în grevă generală a angajaților Poștei Române, începând de luni, 1 aprilie. Sindicatul nu precizează câți din cei peste 21.000 de salariați ai Poștei vor intra în grevă, în timp ce conducea companiei spune că doar 20% ar fi aderat în scris la conflictul general de muncă.

Potrivit sindicatului, „revendicările salariale ale angajaţilor reprezentaţi în negociere de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România – sindicatul reprezentativ legal la nivelul Poştei Române, sunt: creşterea cu 400 lei net a salariilor angajaţilor și creşterea sporului de loialitate acordat în tranşe, salariaţilor ce au peste un anumit număr de ani lucraţi în Poşta Română.

ADVERTISING

Sindicatele acuză și că managementul companiei nu a avut nicio intenție să discute în mod responsabil contractul colectiv de muncă.  

„Abia în ultimele 4-5 zile, după înregistrarea unui conflict de muncă, după o grevă de avertisment şi notificarea grevei generale, la solicitarea expresă a acţionarului majoritar – statul român prin Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, managementul companiei a început să pună la dispoziţia sindicatului reprezentativ - Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, date şi informaţii pe baza cărora să se poată face calcule referitoare la salariile celor peste 20 de mii de lucrători din Poşta Română”, se arată în comunicatul Sindicatului Lucrărilor Poştali din România.

ADVERTISING

Sindicaliştii afirmă că este de notorietate faptul că foarte mulţi dintre angajaţii Poştei Române au salariile la nivelul minimului pe economie.

”Astăzi, după primirea informaţiilor şi când ştim de la guvernanţi că salariul minim va deveni din luna iulie 2024, 3.700 de lei, vedem cât de gravă este situaţia în realitate.

18 mii dintre cei peste 21 de mii de angajaţi ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcţia pe care se află, indiferent de responsabilităţi şi de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie!

Aceasta este nemulţumirea şi revolta miilor de angajaţi din Poşta Română care au declanşat conflictul de muncă şi care intră în grevă începând cu data de 01.04.2024, ora 00:00”, se precizează în comunicat.

ADVERTISING

UPDATE: Activitatea Poştei Române se derulează în mod normal, luni dimineaţa, în cele mai multe judeţe ale ţării, precizează reprezentanţii companiei. "La această oră, activitatea Poştei Române se derulează în mod normal în cele mai multe judeţe ale ţării. Conducerea Companiei monitorizează situaţia şi vom reveni cu informaţii pentru public", se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a companiei.

UPDATE. Sindicaliștii Poștei Române care au intrat în grevă raportează, luni dimineața, presiuni din partea conducerii instituției, care ar fi trimis angajați de la București să îi înlocuiască pe cei de la HUB-ul Logistic și Curierat Regional Cluj, intrați în grevă.

"Blocul Național Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, raportează primele presiuni care se fac asupra lucrătorilor poștali, membri de sindicat ai SLPR, care își doresc să intre în grevă. Aceste imagini au fost filmate în această noapte (duminică spre luni - n.r.) în HUB-ul Logistic și Curierat Regional Cluj al Poștei Române", spun sindicaliștii într-un comunicat de presă transmis luni dimineața.

Concret, în imagini apar 13 angajați ai Poștei Române, trimiși de la București, să-i înlocuiască pe cei care au intrat în grevă luni, în HUB-ul Logistic și Curierat Regional Cluj.

În urma acestei decizii, lucrătorii poștali din HUB-ul Logistic și Curierat Regional Cluj au protestat și au cerut ca aceștia să părăsească incinta HUB-ului, nefiind angajați ai acestei filiale a Poștei Române.

Ce spune conducerea Poștei Române

Conducerea Companiei Naţionale „Poşta Română” a luat la cunoştinţă de decizia Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, dar spune că escaladarea conflictului de muncă este una artificială, iar Compania a luat toate măsurile pentru depăşirea acestuia.

Conducerea companiei precizează, într-un comunicat, că a pus la dispoziția salariaților toate posibilitățile financiare ale Companiei pentru evitarea acestui conflict colectiv de muncă. De asemenea, „compania a solicitat medierea, însă reprezentanții SLPR au refuzat acest lucru”, spun reprezentanții Poștei Române.

Ei dau asigurări că Poșta va asigura distribuirea, conform tuturor prevederilor contractuale și legale, a trimiterilor și drepturilor sociale pentru toți clienții, iar o întârziere a acestora este exclusă. Conducerea Poștei îi asigură și pe cei peste 2 milioane de pensionari că nu vor fi probleme și pensia va ajunge la timp.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇