Greva de pe aeroportul din Paris dă peste cap traficul aerian. Și în Italia sunt probleme

Greva de pe aeroportul din Paris dă peste cap traficul aerian. Și în Italia sunt probleme

Zborurile din capitala Franței sunt afectate joi de o grevă a angajaților aeroportului Charles De Gaulle. Sute de zboruri au fost anulate ieri din cauza unor greve pe aeroporturile din Roma și Milano.

Lucrătorii de la principalul aeroport parizian au intrat joi în grevă pe termen nelimitat, cerând salarii mai mari și îmbunătățirea condițiilor de muncă, în timp ce aeroporturile europene încearcă să facă față creșterii bruște a numărului de călători, transmite Reuters.

France Info a anunțat joi dimineață că greva va duce la anularea unui sfert din zborurile programate, dar e de așteptat ca mai multe curse să sufere întârzieri.

ADVERTISING

În total, în jur de 100 de avioane nu vor decola joi de pe Charles de Gaulle, din care 85 aparțin Air France, principala companie care operează pe aeroportul parizian.

"Să faci plinul acum e ca o investiție!"

"Cerem o mărire de 300 de euro pentru toți", a anunțat, într-un comunicat transmis miercuri, sindicatul care a organizat greva, invocând creșterea inflației și condițiile grele de muncă din timpul pandemiei.

"Am fost prezenți în cele mai critice perioade legate de Covid și am lucrat în condiții dificile, în lipsă de protecție, de măști, de gel dezinfectant", a transmis sindicatul, menționând și disponibilizările legate de Covid, care pot cântări operațional.

ADVERTISING

"Zburăm tot timpul pe orare decalate. Facem ture de noapte, lucrăm dimineața, duminica… Sunt ture, deci ești obligat să ai mașină. Cu transportul în comun e un pic cam complicat noaptea", a spus un grevist pentru France Info, arătându-și nemulțumirea pentru creșterea costurilor provocate de explozia prețurilor la combustibil: "Devine foarte, foarte greu pentru mine. De exemplu, un plin de benzină mă costa între 60 și 70 de euro. Acum îl fac cu 90 de euro. Să faci un plin acum e ca și cum ai face o investiție!", a explicat el.

La aceste costuri se adaugă scumpirile produselor alimentare, precum și celelalte creșteri ale costului vieții, determinate de inflație. Sindicaliștii acuză că, în ciuda revenirii sectorului aerian, salariile brute au fost blocate. "Supervizorii ajung pe la 2.000 - 2.200 de euro, dacă fac ture de noapte și lucrează duminica. Dar agenții sunt pe salariul minim. Companiile au profitat și au zis că nu vor fi măriri din cauza crizei. Dar nu-i nicio criză la transportul de marfă, chiar deloc", a spus grevistul.

ADVERTISING

Grevele din Italia au paralizat traficul aerian

Și traficul aerian din Italia a fost afectat de greve. Controlorii de trafic aerian de la aeroporturile din Milano și Roma au încetat lucrul, miercuri, timp de patru ore, acțiunea de protest ducând la anularea a sute de zboruri, informează Reuters.

Potrivit unui purtător de cuvânt al sindicatului UIL Trasporti, aproximativ 360 de zboruri și 4.000 de pasageri au avut de suferit de pe urma grevelor de miercuri.

Angajații Ryanair membri ai sindicatelor italiene FILT-CGIL și UIL Trasporti au organizat greva începând cu ora 8:00 GMT, acuzând reducerea salariilor și înrăutățirea condițiilor de muncă din cea mai mare companie low-cost europeană.

Piloții și însoțitorii de zbor de la EasyJet au intrat și ei în grevă, de la ora 11:00 la 15:00 GMT.

Tot ieri, controlorii de zbor din sindicatul italian ENAV au intrat într-o grevă de 12 ore.

Ryanair a negat că angajații săi s-au alăturat grevelor din Italia, dar a menționat că mai multe zboruri ale companiei au fost anulate de controlorii de zbor din nordul și centrul Italiei, din cauza acțiunilor de protest.

"Acești controlori de trafic aerian sunt complet în afara controlului nostru și prezentăm sincer scuze pentru orice inconvenient pe care ei îl vor provoca inevitabil", a transmis Ryanair într-un comunicat.

Și EasyJet a dat vina pe controlorii de trafic aerian din Italia pentru perturbarea activității. "În jur de 24 de zboruri din și spre Marea Britanie au fost anulate preventiv pentru a atenua impactul asupra clienților și pentru a oferi o opțiune de reprogramare a călătoriei înainte de a pleca la aeroport", a anunțat compania.

Compania aeriană italiană ITA a fost nevoită să-și redirecționeze 99% din pasageri pentru a evita grevele, a transmis conducerea.

Ryanair este compania cu cei mai mulți pasageri transportați în și din Italia anul trecut, după falimentul Alitalia și preluarea de către o nouă companie, mai mică, ITA.

Criza de personal lovește sectorul aviatic

Pentru prima oară după 2019, sectorul aviatic din Europa se așteaptă la o creștere semnificativă a zborurilor în perioada verii, pe fondul ridicării restricțiilor impuse de pandemie și al creșterii cererii de călătorii.

Conducerile companiilor aeriene și ale aeroporturilor nu reușesc, însă, să acopere nevoia de personal, situație care duce la anularea zborurilor și la formarea de cozi lungi.

Călătorii din toată Europa s-au confruntat săptămâna trecută cu întârzieri și anulări ale zborurilor cauzate de problemele de personal din sectorul aviatic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇