Germanii se tem mai mult de Trump decât de coronavirus

Germanii se tem mai mult de Trump decât de coronavirus

În pofida pandemiei, germanii sunt optimiști și au mult mai puține temeri decât în ultimii 28 de ani. Acesta este rezultatul surprinzător al unui studiu recent. Preşedintele SUA este unul din motivele de teamă.

Până și cercetătorii au fost surprinși. Ei realizează de 28 de ani încoace anual un studiu despre temerile germanilor. Sondajul este comandat de societatea de asigurări R+V Versicherung. Tocmai în 2020, an marcat major de pandemia de coronavirus, germanii se declară mai puțin temători decât în ultimele aproape trei decenii.

Ei poartă în spații publice mască de protecție și se declară prevăzători, dar doar puțini se tem de infectarea cu noul coronavirus. Astfel, indicele temerilor germanilor a scăzut de la 39% la 37%, atingând cel mai redus nivel de la debutul sondajului, în 1992.

ADVERTISING

"Germanii nu reacționează deloc cu panică la pandemie", explică Brigitte Römstedt, șefa centrului de informare al R+V. "Multe din temerile populației se reduc." Oamenii par a avea sentimentul că "avem totul sub control și ne descurcăm", spune Römstedt în dialog cu DW. Situația este diferită deci de anii trecuți, când germanii se temeau serios de război, terorism, migrație și extremism.

54886508_7

La studiu au participat 2400 de bărbați și femei cu vârste de la 14 ani în sus. Cercetătorii i-au chestionat pe participanți în perioada cuprinsă între începutul lui iunie și sfârșitul lui iulie în legătură cu cele mai mari temeri politice, economice, personale și ecologice ale acestora. Din sondaj a reieșit că pandemia de coronavirus ar provoca populației îngrijorări relativ reduse.

ADVERTISING

Doar 32% dintre cei întrebați se tem de o boală gravă anul acesta, în plină pandemie. Anul trecut, 35% dintre respondenți spuneau că se tem că s-ar putea îmbolnăvi serios.

"De asemenea, doar o treime din participanții la studiu au spus că se tem că s-ar putea infecta ei sau cineva din familiile lor cu coronavirus", explică experta Römstedt. Un rezultat similar a avut și sondajul ARD-Deutschlandtrend de la începutul acestei luni.

Frică mai mare de diminuarea bunăstării decât de COVID-19

Germanii rămân deci relaxați, în ciuda reșterii, din nou, a numărului de cazuri noi de infectare cu coronavirus și în pofida faptului că știu că pericolul reprezentat de pandemie se menține. Doar 42 de procente dintre cei chestionați se tem că globalizarea va provoca în viitor mai des și alte pandemii.

"În baza răspândirii foarte extinse și rapide a virusului în lumea întreagă, ne așteptam ca aici să constatăm temeri mai mari ale populației. După câte înţelegem din sondaj, oamenii se tem mult mai mult de faptul că virusul le-ar putea amenința bunăstarea decât sănătatea", spune Römstedt.

54886517_7

Prognozele privind evoluția economiei în 2020 sunt pesimiste. Se așteaptă o scădere economică, nu puțini vorbesc chiar de o recesiune dură. Potrivit estimărilor guvernului de la Berlin, PIB-ul german se va reduce cu 6% în 2020. Ceea ce se reflectă asupra atitudinii oamenilor.

ADVERTISING

În clasamentul temerilor se află din nou foarte sus îngrijorările economice și frica de o posibilă pierdere a locului de muncă. Teama creșterii costurilor lunare de trai se află pe locul al doilea în top, cu 51%.

Profesorul Manfred G. Schmidt nu este surprins de acest rezultat. Politologul de la Universitatea Ruprecht Karl din Heidelberg consiliază de mai mulți ani grupul de asigurări R+V la interpretarea rezultatelor sondajului privind temerile germanilor.

"Teama că un al doilea val de coronavirus ar putea provoca o prăbușire economică și mai gravă duce la răspândirea în rândul oamenilor a nesiguranței privind viitorul economiei." Și mai avem desigur subiectul șomajului. Acesta este "doar" pe locul 13 din 20 în clasamentul fricilor populației. Totuşi 40% dintre germani se tem de creșterea șomajului, un plus de 12% față de sondajul din 2019.

Pe 3 noiembrie, americanii își aleg un nou președinte. Pentru mulți germani, realegerea lui Donald Trump ar fi un scenariu de groază. Pentru cei care au răspuns întrebărilor puse de cercetători, Trump este pe primul loc în clasamentul temerilor, cu 53 de procente. Deja în 2018, șeful Casei Albe conducea în acest sondaj anual.

Profesorul Manfred G. Schmidt crede că aceste temeri ar fi "justificate". "Trump creează mari dificultăți internaționale prin politica sa externă." Politologul dă ca exemple războiul comercial cu China sau atacurile la adresa unor state aliate precum Germania. În plus: "SUA se retrag din tratatele de cooperare internațională."

Disputa pe tema migrației pierde din importanță

Potrivit sondajului, teme politice care până acum au alimentat temerile populației pierd din importanță. Cel mai puternic au scăzut îngrijorările pe tema migrației.

Frica de migrație s-a redus cu 10%, ajungând la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. În 2020, 43% din respondenți se temeau că sporirea imigranților ar putea duce la tensiuni între populația germană și străinii din Republica Federală (în 2019: 55%) și că statul ar fi depășit de numărul mare de refugiați (în 2019: 56%).

Și încă un rezultat surprinzător al sondajului R+V Versicherung: cetățenii germani au din nou încredere mai mare în politicieni. Doar 40% din populație se teme în prezent că politicienii ar fi depășiți de situație – este cel mai mic nivel înregistrat din anul 2000 încoace.

Acest lucru are legătură cu managementul bun de criză al guvernului în timpul actualei pandemii, susțin autorii studiului. Brigitte Römstedt conchide: politicienii "nu sunt încă niște elevi-model, dar fac progrese".

Volker Witting


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇