Erdogan: Turcia s-ar putea ”despărți” de Uniunea Europeană dacă va fi necesar

Erdogan: Turcia s-ar putea ”despărți” de Uniunea Europeană dacă va fi necesar
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că Ankara s-ar putea ”despărţi” de Uniunea Europeană dacă va fie necesar, atunci când a fost întrebat despre adoptarea recentă a raportului Parlamentului European privind Turcia, transmite Reuters.

Adresându-se reporterilor înainte de călătoria sa în Statele Unite, Erdogan a mai spus că Uniunea Europeană ia măsuri pentru a se distanţa de Turcia.

Parlamentul European (PE) a adoptat în această săptămână un raport detaliat care examinează relaţia actuală dintre Uniunea Europeană şi Turcia, spunând că ”afirmă cu regret că Turcia a devenit acum una dintre imaginile globale pentru practicile autoritare”.

ADVERTISING

Raportul PE discută despre democraţie şi drepturile omului, politica externă şi stabilitatea regională, conflictele regionale şi relaţiile internaţionale şi conturează o foaie de parcurs prospectivă pentru relaţiile UE-Turcia în viitor, potrivit site-ului Stockholm Center for Freedom.

Documentul exprimă profunda consternare faţă de evoluţiile negative persistente din Turcia, evidenţiind o escaladare a eroziunii democratice în ultimul an din cauza modificărilor legislative care încurajează cenzura online şi limitează accesul la informaţii pretins pentru a reduce dezinformarea.

ADVERTISING

PE a abordat critic represiunea necruţătoare a guvernului turc împotriva disidenţei, remarcată mai ales în cea mai recentă perioadă electorală.

CE CONȚINE RAPORTUL PARLAMENTULUI EUROPEAN CARE A SUPĂRAT TURCIA

Eurodeputații îndeamnă UE și Turcia să iasă din impasul actual și să găsească ”un cadru alternativ și realist” pentru relațiile de colaborare.

Într-un raport anual adoptat cu 434 de voturi pentru, 18 împotrivă și 152 de abțineri, Parlamentul European condiționează reluarea procesului de aderare a Turciei la UE de o schimbare radicală a atitudinii liderilor de la Ankara.

ADVERTISING

”Dacă guvernul turc nu schimbă radical cursul, procesul de aderare a Turciei la UE nu poate fi reluat în circumstanțele actuale, arată sursa citată.

Eurodeputații confirmă că Turcia rămâne un candidat pentru aderarea la UE, un aliat NATO și un partener cheie în securitate, comerț și relații economice și migrație, subliniind că țara este așteptată să respecte valorile democratice, statul de drept, drepturile omului și să respecte legile, principiile și obligațiile UE.

Fiecare țară progresează în UE pe baza propriilor merite, subliniază eurodeputații. Raportul salută votul Turciei în favoarea condamnării războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în Adunarea Generală a ONU și angajamentul său față de suveranitatea și integritatea teritorială a țării, regretând că Turcia nu susține sancțiunile în afara cadrului ONU.

Rata de aliniere a Turciei la politica externă și de securitate comună a UE a scăzut la un minim istoric de 7%, făcând-o cea mai mică dintre toate țările în curs de extindere. Eurodeputații laudă eforturile Turciei de a continua să găzduiască cea mai mare populație de refugiați din lume, aproape patru milioane de oameni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇