Elveţienii au respins, prin referendum, propunerea care ar fi limitat libera circulaţie cu UE

Elveţienii au respins, prin referendum, propunerea care ar fi limitat libera circulaţie cu UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Elveţienii au votat duminică în cadrul unui referendum că nu vor ca ţara lor să renunţe la un acord cu Uniunea Europeană privind libertatea de circulaţie a persoanelor.

Potrivit proiecţiilor postului de radio şi televiziune naţional elveţian, 63% dintre alegători s-au opus acestei propuneri.

Conform propunerii prezentate de Partidul Popular Elveţian (SVP), în baza acordului cu Uniunea Europeană aflat în vigoare în fiecare an în Elveţia se mută, în medie, 75.000 de cetăţeni UE, ceea ce duce la suprapopulare şi la creşterea preţurilor locuinţelor, transmit Reuters şi AFP.

ADVERTISING

Sondajele de opinie indicau că aproximativ două treimi dintre alegătorii elveţieni erau de părere că abrogarea acordului cu UE privind libera circulaţie ar agrava criza de lucrători calificaţi şi ar afecta negativ bunăstarea ţării.

Respingerea propunerii SVP ar putea încuraja tratativele dintre UE şi Elveţia cu privire la un acord-cadru pentru reglementarea mai multor probleme bilaterale dificile.

Asta după o campanie care a expus tensiuni în societate în legătură cu străinii, care reprezintă un sfert din populaţia Elveției.

ADVERTISING

Partidul Popular Elveţian (SVP, de dreapta), cel mai mare din Parlament, a condus iniţiativa ca Elveţia să preia controlul asupra imigraţiei, repetând unele dintre argumentele politicienilor pro-Brexit folosite în campania pentru referendumul din 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE.

Negocierile Londra - UE pentru a evita un Brexit dur continuă, rezultatele se lasă așteptate

Peste 3,8 milioane de europeni au solicitat reşedinţă în Regatul Unit după referendumul pentru Brexit

Partidul susţine că joburile sunt în pericol în contextul în care tineri străini îi înlocuiesc pe elveţienii mai în vârstă, locuinţele devin insuficiente şi se scumpesc, şcolile şi transportul în comun se aglomerează, iar construcţiile se extind tot mai mult în spaţii verzi.

ADVERTISING

"Migranţii ne schimbă cultura. Pieţele publice, trenurile şi străzile devin mai nesigure. În plus, practic jumătate dintre toţi beneficiarii de ajutoare sociale sunt străini", se arată pe site-ul de campanie al formaţiunii.

Mii de migranți dau în judecată Germania pentru modificarea regulilor pe timpul pandemiei

De la începutul liberei mişcări în 2002 şi până în 2019, populaţia a crescut cu 1,3 milioane. Imigraţia a contribuit cu un milion de persoane, circa 750.000 dintre ele provenind din UE.

Cetăţenii din UE, plus din ţări precum Islanda, Norvegia şi Liechtenstein au reprezentat 68% din cele 2,1 milioane de rezidenţi străini în 2019. Italia, Germania şi Portugalia au cele mai mari comunităţi. Peste 450.000 de elveţieni trăiesc în UE. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇