După ani de tergiversare plus decizia CCR, Dosarul Hexi Pharma s-a închis definitiv. Faptele s-au prescris, statul - bun de plată

După ani de tergiversare plus decizia CCR, Dosarul Hexi Pharma s-a închis definitiv. Faptele s-au prescris, statul - bun de plată
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea de Apel Bucureşti a dispus vineri încetarea procesului penal împotriva celor doi directori de la compania Hexi Pharma, Flori Dinu şi Mihai Leva, condamnaţi în primă instanţă la câte 3 ani de închisoare, după ce judecătorii au constatat că faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris. În plus, statul român, prin Ministerul Justiției, va plăti și onorariile experților consultați.

Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, primise în ianuarie 2019, la Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond), o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor; iar Mihai Leva, şef de producţie al firmei, fusese condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. De asemenea, compania a fost obligată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei.

ADVERTISING

Aceste pedepse au fost anulate vineri de Curtea de Apel Bucureşti, pe motiv că faptele s-au prescris. Magistraţii au aplicat, ca şi în alte dosare importante din ultima vreme, deciziile Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor, informează Agerpres.

Reamintim că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis în mai 2016, când a aflat că procurorii au deschis o anchetă penală în legătură cu dezinfectanţii diluaţi livraţi de companie către sute de spitale.

Pronunţarea sentinţei definitive în dosarul Hexi Pharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu doi ani, însă judecătorii au repus cauza pe rol în noiembrie 2020. Procesul a fost apoi tergiversat în aşteptarea unei expertize, care nu a adus nimic nou în dosar.

ADVERTISING

Ministerul Justiției are de plătit și onorarii

Mai mult, potrivit soluției definitive pronunțate de Curtea de Apel București, statul român va plăti, din bugetul Ministerului Justiţiei, și onorariile mai multor experţi consultaţi în dosarul Hexi Pharma.

Trei experţi care au realizat expertize în acest dosar vor primi, în total, peste 90.000 de lei de la stat pentru expertizele făcute în dosarul încheiat cu încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor, informează News.ro.

Astfel, un expert chimist va primi un onorariu de 30.402 lei, în timp ce două experte contabile au de încasat câte 30.000 de lei, din fondul Ministerului Justiţiei. 

ADVERTISING

Tot din fondurile Ministerului Justiţiei va fi plătit şi onorariul avocatului din oficiu pentru inculpata SC Hexi Pharma CO SRL, în cuantum de 942 de lei.

Sentinţa de fond pronunţată de Tribunalul Bucureşti, ale cărei prevederi au fost parţial menţinute de Curtea de Apel, prevede, în ceea ce priveşte cheltuielile judiciare către stat să fie plătite de către inculpaţi.

Astfel, fosta directoare generală Flori Dinu şi fostul director de producţie Mihai Leva au de achitat câte 23.000 de lei fiecare cheltuieli judiciare, în timp ce Hexi Pharma are de achitat, conform sentinţei Tribunalului Bucureşti menţinute de Curtea de apel Bucureşti, 210.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇