Mai mulți șefi de laborator s-au ales cu dosar penal după ce au refuzat să primească teste recoltate de DSP de la persoane suspecte de COVID

Mai mulți șefi de laborator s-au ales cu dosar penal după ce au refuzat  să primească teste recoltate de DSP de la persoane suspecte de COVID

Șefii de laborator de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Craiova și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova sunt vizați de un dosar penal, fiind acuzați de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit anchetatorilor, aceștia refuzau să primească pentru testare probele recoltate de către DSP Dolj de la contacții unor persoane depistate cu coronavirus, măsurile de prevenire fiind luate astfel cu întârziere.

ADVERTISING

La data de 20.08.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, faptă prev. de art.297 Cod penal şi zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. de art. 352 alin.2 Cod penal. Din conţinutul actului de sesizare rezultă că, la data de 18.08.2020, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iunie 2020 – până în prezent, funcţionari publici din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, unităţi spitaliceşti dotate cu aparate medicale tip P.C.R., folosite în detectarea virusului SARS COV 2, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din alte judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu virusul menţionat, fapt ce are ca urmare întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În schimb, aceștia prelucrau probele pentru persoanele care aveau nevoie de teste de depistare COVID pentru călătoriile în străinătate, spun procurorii.

În realitate, funcţionarii precizaţi procedează la efectuarea unor teste pentru persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică , fiind folosite ulterior în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de călătorie în străinătate. În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova
ADVERTISING

I.O.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇