DNA trimite în instanță dosarul delapidării fostei UTC: Cum a făcut Ticu Plăcintă un prejudiciu de 15 milioane de lei

DNA trimite în instanță dosarul delapidării fostei UTC: Cum a făcut Ticu Plăcintă un prejudiciu de 15 milioane de lei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

DNA a trimis în instanță dosarul delapidării patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) din București, prin intermediul unei firme paravan. Prejudiciul de care este acuzat Ticu Plăcintă (alături de 3 complici) se ridică peste 15,7 milioane de lei.

Ticu Plăcintă a fost preşedintele Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (FTMB) şi acum este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit unui comunicat DNA de luni, procurorii i-au trimis în judecată pe:

ADVERTISING
  • Ticu Plăcintă, preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (FTMB) şi preşedinte al Consiliului de conducere al aceleiaşi fundaţii
  • Valentin Mărgineanu, membru în Consiliul de conducere al FTMB şi ulterior vicepreşedinte al SC Tin Management Grup SA,
  • Florin Paul Ionescu, membru al comisiei de Relaţii Economice din cadrul FTMB şi ulterior vicepreşedinte al SC Tin Management Grup SA
  • Laurenţiu Bogdan Plăcintă, manager al SC Tin Management Grup SA.

Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti s-a înfiinţat în 1990 şi a preluat patrimoniul fostei UTC Bucureşti (inclusiv clădirile şi terenurile aferente), cu scopul de a finanţa programe destinate tinerilor şi organizaţiilor/asociaţiilor de tineret.

ADVERTISING

Timp de aproape 10 ani (21 iunie 2011 - 8 ianuarie 2020), Ticu Plăcintă ar fi deturnat obiectul de activitate şi scopul pentru care a fost înfiinţată Fundaţia şi a cauzat un prejudiciu de 15.725.392 de lei.

Concret, spun procurorii, iată demersurile celor 4 complici:

  • Au înfiinţat SC Tin Management Grup SA în scopul preluării de către această firmă a dreptului de administrare asupra tuturor imobilelor prezente şi viitoare ale FTMB. Ulterior, au încheiat mai multe contracte (iniţial un contract de concesiune, iar ulterior mai multe contracte de asociere în participaţie), în condiţii vădit dezavantajoase pentru organizaţia de tineret, ce aveau ca obiect predarea, către această firmă, a dreptului de administrare a întreg patrimoniului imobiliar prezent şi viitor şi redirecţionarea a 85% din rezultatele financiare obţinute.
  • Au cooptat în cadrul SC Tin Management Grup SA o altă firmă administrată de Laurenţiu Bogdan Plăcintă ca asociat cu un aport în natură constând într-un teren în suprafaţă de 51.341 m.p. cu construcţii speciale, situate într-o comună din Argeş. Astfel, FTMB a rămas cu 38,258% din acţiuni, iar societatea administrată de Laurenţiu Plăcintă a preluat controlul asupra SC Tin Management Grup SA şi implicit şi asupra patrimoniului FTMB deţinând 60,846% din acţiuni.
  • Au încheiat acte adiţionale prin care s-a modificat metoda de împărţire a rezultatelor financiare, respectiv 20% din veniturile realizate din exploatarea imobilelor revine FTMB şi 80% din venituri revine SC Tin Management Grup SA.
ADVERTISING

Prejudiciul menţionat reprezintă venituri nerealizate de către FTMB şi în acelaşi timp foloase necuvenite, obţinute de SC Tin Management Grup SA.

"Acţiunile menţionate mai sus au făcut ca numai sume nesemnificative de bani din exploatarea patrimoniului FTMB să fie utilizate pentru programe de şi pentru tineri. Aşadar, pe lângă prejudicierea patrimoniului FTMB, ar fi fost afectate şi lezate în mod grav şi interesele legitime ale organizaţiei de tineret, respectiv cele de realizare a scopului şi a obiectivelor pentru care a fost înfiinţată prin lege şi cele ale tinerilor, în particular", acuză DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇