Directorul de la Romsilva care a primit o primă de pensionare de 100.000 de euro s-ar fi reangajat la stat. Reacția ministrului Mediului

Directorul de la Romsilva care a primit o primă de pensionare de 100.000 de euro s-ar fi reangajat la stat. Reacția ministrului Mediului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Teodor Țigan, directorul de la Romsilva care a primit o primă brută de 100.000 de euro la pensionare (circa 58.000 de euro net), s-a reangajat tot în Romsilva, director al unei direcții silvice județene, unde încasează cam 15.000 de lei pe lună, susține activistul Mihai Goțiu. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că i se pare incorect, dar nu principial, ci din cauza sumei mari de bani primită la pensionare.

Activistul de mediu Mihai Goțiu a publicat pe Facebook că directorul din Romsilva care a încasat bonusul de pensionare de 100.000 de euro s-a reangajat, tot în Romsilva, director al unei direcții silvice județene, „să mai încaseze vreo 180.000 de lei/an, pe lângă „amărâta” de pensie de doar 63.000 de lei/an”.

„Și asta nu e tot. Domnul director are super-vilă, apartamente peste apartamente, bijuterii de zeci de mii de euro, hectare de teren agricol. A încasat, în medie, mii de euro lunar, dar n-are conturi (și nu declară venituri pentru apartamentele alea, ca și cum ar sta goale)”, spune Goțiu.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că sunt mai mulți angajați în această situație, care ar fi găsit „un artificiu” să se reangajeze după ce și-au încasat prima impresionantă și au ieșit la pensie.

El consideră că atunci când un angajat de la stat încasează o sumă mare de bani la pensionare ar fi „firesc” să nu revină în aceeași instituție și să facă loc și celor tineri.

„Frecvența acestui fenomen este mai mică, însă tot discutăm despre niște zeci de oameni, cel puțin, care au beneficiat de această primă la pensionare și printr-un artificiu care ține de un concurs de angajare, de o promovare temporară sau alte astfel de artificii, au reușit cumva să revină pe ștatul de plată al regiei în fiecare lună, ceea ce mi se pare incorect și mă aștept ca și această problemă să se rezolve rapid. (...)

Este doar unul dintre modurile prin care regia pierde din eficiență, însă, din păcate, până astăzi, după un an și ceva, concluziile raportului de audit nu mi-au fost puse la dispoziție”, a spus ministrul Mediului, la Antena 3 CNN, relatează Mediafax.

Mircea Fechet a mai spus că într-o întâlnire cu cei de la Romsilva le-a dat „fix șapte zile la dispoziție pentru a veni cu niște propuneri clare și vizează modificarea statutului personalului silvic, adică a legislației primare, modificarea de urgență și renegocierea de urgență a contractului colectiv de muncă, pentru că mereu e invocat contractul colectiv de muncă, n-avem ce să facem, e legea părților, nu e treaba ministerului pentru că acest contract colectiv de muncă nu se negociază cu ministerul, ci se negociază între sindicate”.

Teodor Țigan, fost şef la Direcția Silvică Arad, care a fost și director general al Romsilva în perioada 2020-2022, a primit o primă de pensionare de 100.000 de euro. Și asta pentru că, la Romsilva, în contractul colectiv de muncă s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii, a declarat ministrul Mediului.

Regia Națională a Pădurilor a confirmat că angajații primeau până acum o primă „între 2 și 10 salarii brute” în momentul pensionării, calculată în funcţie de vechimea în instituţie. Bonusul era în vigoare încă din 1992. De la 1 ianuarie 2025, aceste bonusuri au fost anulate, graţie ordonanței trenuleț.

În ce privește prima pentru Teodor Țigan, Romsilva a informat că cei 100.000 de euro reprezintă suma impozabilă, directorul încasând net „doar” 290.000 de lei, adică 58.000 de euro. Mai mult, instituția susține că „e un caz excepţional”, media acestor prime de pensionare fiind de 90.000 de lei (18.000 de euro) în ultimii doi ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇