România nu îndeplineşte standardele minime în vederea unei eliminări a traficului de persoane, se arată în raportul Departamentului de Stat american din 2021, concluziile fiind similare cu cele din ultimii ani.
Departamentul menționează însă la eforturile pe care țara noastră le-a înregistrat față de raportul trecut ”investigarea unui număr mai mare de cazuri de trafic de persoane, condamnarea mai multor traficanţi de persoane şi înfiinţarea unei unităţi de şapte procurori în vederea anchetării unor dosare de acest fel”.
Guvernul român a adoptat reglementări cu privire la norme minime pe care să le respecte prestatori de servicii agreaţi în ajutarea copiilor victime ale traficului de persoane şi a semnat acorduri de cooperare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Biserica Română care pun baza unui proiect comun în vederea construirii unui centru pentru victime repatriate din străinătate, notează Departamentul de Stat.
Însă Executivul de la Bucureşti ”nu şi-a consolidat eforturile per ansamblu faţă de perioada raportată precedent, chiar dacă luăm în calcul impactul pandemiei covid-19 asupra capacităţii sale de a lupta împotriva traficului de persoane”, critică Washingtonul.
”O presupusă complicitate în infracţiuni de trafic de persoane a continuat să existe, mai ales prin exploatarea de către oficiali a unor copii care se aflau în grija unor case sau centre de plasament administrate de Guvern”, acuză Departamentul de Stat.
Washingtonul reproşează autorităţilor de la Bucureşti faptul că ”au identiticat mai puţine victime ale traficului de persoane, nu au căutat în mod suficient indicii ale traficului şi nu au identificat victime în populaţiile vunerabile, precum solicitanţi de azil, lucrători sexuali sau copii plasaţi în instituţii guvernamentale”.
Guvernul român ”nu a alocat fonduri suficiente serviciilor de asistenţă şi protecţie, privând majoritatea victimelor de servicii”, un lucru susceptibil de o ”retraumatizare” şi de o expunere la ”riscul retraficării” acestor victime.
Guvernul, lăudat că a dat bani pe un plan despre cum să oprească traficul de persoane
Departamentul de Stat laudă însă faptul că Guvernul român a alocat resurse suficiente în vederea întocmirii unui plan care, în cazul în care este implementat, ”ar constitui un efort semnificativ în vederea îndeplinirii standardelor minime”.
Din acest motiv, ”România a obţinut o derogare de la Legea protecţiei victimelor traficului de persoane (Trafficking Victims Protection Act)” şi nu fost declasată la nivelul inferior, se arată în raport.
Astfel, ”România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul 2 al treilea an la rând”, conchide Departamentul de Stat.
Pe această listă se mai află Irlanda, Belarusul şi Azerbaidjanul.
Recomandări pentru București
Washingtonul face în acest raport 13 recomandări ”prioritare” Bucureştiului.
Departamentul de Stat recomandă astfel o identificare ”proactivă” a victimelor traficului de persoane, mai ales în rândul populaţiilor vulnerabile - solicitanţi de azil, lucrători sexuali şi copii plasaţi în instituţii de stat -, printr-o consolidare a formării poliţiştilor şi a inspectorilor muncii în vederea unei recunoaşteri a unor indicii ale exploatării acestora.
Washingtonul recomandă de asemenea, o anchetare şi inculpare ”viguroase” ale cazurilor şi condamnarea traficanţilor de persoane - ”inclusiv a oficialilor complici” - la pedepse ”semnificative”.
El recomandă, în al trilea rând o creştere ”semnificativă” a calităţii şi accesibilităţii serviciilor destinate victimelor, atât adulţi, cât şi copii, inclusiv prin formarea unor agenţi locali din Protecţia Copilului care lucrează cu victime şi să le aloce resursele necesare.
Departamentul de Stat recomandă o ”modificare a legislaţiei care să permită o susţinere financiară a ONG-urilor care oferă servicii victimelor şi crearea unui ”mecanism oficial de administrarea fondurilor”.
Se recomandă, de asemenea, o amplificare a unor eforturi în vederea formării unor funcţionari implicaţi în proceduri judiciare - mai ales judecători - care lucrează la cazuri de trafic de persoane şi cu victime ale acestui trafic, în vederea sensibilizării faţă de subiect şi înţelegerea formelor traficului de persoane.
Washingtonul recomandă totodată o ”creştere a numărului poliţiştilor care investighează infracţiuni privind traficul de persoane şi a anchetatorilor financiari specializaţi” în cazuri de trafic de persoane.
El îndeamnă la o consolidare a aplicării legislaţiei privind munca copiilor în zone rurale şi acolo unde serviciile de protecţie socială nu au personal şi capacitatea de a aborda asemenea cazuri.
Se recomandă totdată ”dezvoltarea unui sistem integrat de arhive publice şi baze de date guvernamentale care să le permită procurorilor să identifice şi să confişte activele traficanţilor”.
Washingtonul recomandă de asemenea ”sancţionarea agenţiilor de recrutare cu privire la practici care contribuie la traficul de persoane, precum perceperea unor taxe de recrutare de la muncitori”.
Departamentul de Stat recomandă totodată o creştere a calităţii sistenței psihologice şi o îmbunătăţire a accesului la asistenţă medicală a victimelor, asigurarea unei consilieri juridice şi protecţii în sala de judecată a victimelor şi revizuirea mecanismului de restituire în vederea unei reduceri a cheltuielilor de judecată şi unor eforturi de garantare a faptului că victmele primesc despăgubiri.
Reacția lui Florin Cîțu: Rezolvăm în cel mai scurt timp și eficient mod
În replică, premierul Florin Cîțu a dat asigurări pe Facebook că va rezolva situația ”în cel mai scurt timp” și cu ”maximă seriozitate”.
”Departamentul de Stat al SUA a lansat în cursul zilei de ieri (joi, n.red.) Raportul privind Traficul de Persoane pe anul 2021. După eforturile Guvernului de anul precedent, alături de societatea civilă, România rămâne pe Tier 2 Watch List. Adică se menține pe lista de supraveghere la nivel 2.
Problema traficului de persoane este o prioritate pentru Guvern. Avem soluții pe care le vom urmări și coordona integrat de la nivelul Cancelariei. Mă voi asigura că sincopele existente sunt rezolvate în cel mai scurt timp și eficient mod.
Vreau să le transmit tuturor românilor, dar și specialiștilor, că nicio suspiciune de exploatare nu trebuie ignorată și trebuie tratată cu maximă seriozitate.
Traficul de persoane și exploatarea trebuie combătute în România. Este nevoie de un efort integrat din partea tuturor instituțiilor. Trebuie să ne asigurăm că nicio persoană vulnerabilă nu mai devine victimă” , a scris Cîțu pe Facebook.
Citește și: