Dragos Anastasiu a declarat, despre motivul pentru care a acceptat funcţia în Guvern, că nu a făcut niciodată evaziune fiscală, nu a plătit niciodată la negru şi n-a profitat de statul român. Iar atâta timp cât a fost despre a alege între a supravieţui compania, oamenii, şi a face acest compromis, a ales compromisul, a explicat el.
Dragoş Anastasiu a fost întrebat de ce a accepta să intre în guvernul Bolojan în condiţiile în care ştia că timp de opt ani a mituit un funcţionar ANAF.
”O să vă spun cum am luat decizia să intru în Guvern. În primul rând, m-am întrebat dacă pot să ajut cu ceva, dacă am capabilităţile necesare şi mi-am răspuns că aş putea să am”, a răspuns el.
Anastasiu a continuat: ”M-am întrebat dacă tot ce am făcut până acum în viaţă mă face să fiu mândru sau am lucruri de care nu sunt mândru şi am ajuns la concluzia că sunt foarte multe lucruri pe care le-am făcut şi de care pot să fiu mândru.
M-am întrebat dacă sunt un om onest şi cinstit şi am spus că n-am făcut niciodată evaziune fiscală, n-am plătit niciodată la negru, n-am profitat de statul român şi m-am întrebat dacă există vreo problemă la care m-aş gândi că ar fi cu semn de întrebare (..) şi mi-am spus că atâta timp cât a fost despre a alege între a supravieţui compania, oamenii, cei care erau plecaţi în străinătate etc. şi a face acest compromis, am ales acest compromis."
Vicepremierul demisionar a explicat apoi și unde consideră că a greșit: ”Am făcut o greşeală că l-am pierdut din radar, pentru o perioadă de timp. Atunci când am înţeles exact despre ce vorba, am vorbit şi am considerat că acest complex este acceptabil pentru a putea să încerc să fac ceva pentru ţara mea.”
Vicepremierul Dragoș Anastasiu și-a anunțat demisia, duminică, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Anastasiu a mai spus că există „șpagă de supraviețuire” și „de îmbogățire” și a explicat că și-a luat câteva zile de gândire, înainte să iasă public, pentru a avea răspunsurile şi pentru a reflecta cu privire la cea mai bună decizie pe care ar trebui să o ia, pentru a nu periclita nici Guvernul şi nici propria persoană.