Poliţiştii din judeţul Dâmboviţa investighează condiţiile decesului unei femei de 88 de ani, internată într-un azil din localitatea Mereni. Ancheta a fost deschisă după ce medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte au anunţat că femeia a fost adusă la spital având o temperatură a corpului de doar 28 de grade Celsius, ea murind la câteva ore de la internarea în spital.
”La data de 9 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte au fost sesizaţi de un reprezentant al Spitalului Judeţean Târgovişte cu privire la faptul că o pacientă a decedat în jurul orei 03:41.
Din primele verificări, se pare că, la data de 8 decembrie a.c., în jurul orei 16:57, o femeie de 88 de ani, beneficiară a unui centru pentru persoane vârstnice, din localitatea Mereni, a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, fiind bănuită de hipotermie şi alte afecţiuni", a transmis Inspectoratul Poliţiei Judeţene Dâmboviţa, la solicitarea News.ro.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, Claudiu Dumitrescu, a declarat, vineri seară, pentru News.ro, că pacienta de 88 de ani a fost adusă cu ambulanţa, iar starea sa de conştienţă era alterată.
În următoarele ore de la prezentarea la spital, femeia a făcut un prim stop cardio-respirator care a fost resuscitat, după care a făcut încă o dată stop cardio-respirator, care nu a putut fi resuscitat, în pofida eforturilor cadrelor medicale.
Claudiu Dumitrescu, fost şef al Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa, a comentat afirmaţiile unora dintre reprezentanţii centrului social în care femeia era internată, conform cărora temperatura corpului bătrânei a scăzut la sub 30 de grade Celsius în ambulanţă şi nu în centrul în care aceasta era internată.
”Femeia era internată în centrul respectiv. De acolo a fost adusă, nici noi nu ne explicăm cum a fost adusă la temperatura aceea. Explicaţia, sau supoziţia lansată de unii reprezentanţi ai centrului că i-ar fi scăzut temperatura în ambulanţă este de domeniul ştiinţifico-fantasticului şi nu e corelată cu realitatea.
Şi dacă ambulanţa nu ar fi fost încălzită, lucru care nu există, nu ar fi putut să scadă temperatura la 28 de grade în jumătate de oră, cât a parcurs ambulanţa de la Titu (din zona din care a fost preluată pacienta – n.r.) la Târgovişte. Toate ambulanţele sunt încălzite şi asigură transportul optim a pacienţilor”, a precizat Claudiu Dumitrescu.
”Toate aspectele şi împrejurările producerii evenimentului urmează să fie stabilite în cadrul dosarului penal întocmit, în cauză, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. Investigaţiile sunt efectuate de poliţişti sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răcari”, au adăugat reprezentanţii Poliţei.
Centrul a fost controlat
Oficialii Inspectoratului de Poliţie Dâmboviţa au mai precizat că o echipă mixtă formată din poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Răcari, Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, a făcut verificări cu privire la respectarea condiţiilor legale de către centrul pentru bătrâni.
Stabilimentul în care femeia era internată se află în administrarea Primăriei Conţeşti. În urmă cu mai puţin de zece ani, Primăria Conţeşti a beneficiat de fonduri europene şi guvernamentale în cuantum de peste trei milioane de lei pentru renovarea şi reabilitarea căminului de la Mereni.
Proiectul, denumit ”Extindere şi modernizare Centru rezidenţial pentru persoane vârstnice, Comuna Conţeşti, Sat Mereni, Judeţul Dâmboviţa” a inclus modernizarea şi extinderea unui corp de cazare, a depozitului de alimente şi bucătăriei dar şi a unui club destinat vârstnicilor.