Cum se explică efectul de domino care a dus la tragedia din Seul: Oamenii au fost striviți de valuri de presiune

Cum se explică efectul de domino care a dus la tragedia din Seul: Oamenii au fost striviți de valuri de presiune

Străzile foarte strâmte și masa imensă de oameni au contribuit la producerea dezastrului din capitala Coreei de Sud.

Peste 150 de persoane au murit, sâmbătă seară, în urma unei busculade care s-a creat într-o zonă foarte aglomerată din Seul. Zeci de mii de tineri s-au îndreptat spre Itaewon – o zonă comercială multiculturală din capitala Coreei de Sud, pentru a petrece de Halloween.

Imagini din stația de metrou din Itaewon surprinse înainte de producerea tragediei arată mulțimi uriașe de oameni în zona renumită pentru atmosfera din restaurantele și cluburile de noapte.

Cartierul plin de viață este, de fapt, un labirint de alei înclinate abrupt și întortocheate pe fiecare parte a arterei centrale, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Se estimează că sâmbătă pe aceste străduțe s-au strâns 100.000 de persoane pentru a petrece primul Halloween fără restricții. Martorii au declarat că polițiștii nu au putut controla mulțimea de oameni.

Haosul a început după ora locală 22:00, când grupuri masive de oameni au început să se mişte în diferite direcții, iar oamenii înghesuiți au început să cadă sub presiunea masivă a mulțimii, creând un efect de domino.

O alee din apropierea hotelului Hamilton a fost inundată de oameni. Potrivit agenției coreene de presă Yonhap, aceasta este, de fapt, o potecă foarte îngustă, de cel mult patru metri lățime și cu o lungime de 40 de metri, care face legătura între o zonă aglomerată cu restaurante și strada principală. Șase persoane pot trece cu greu în același timp pe această alee, aici fiind prinse multe victime.

ADVERTISING

Când primii oameni au căzut, alții au fost împinși peste ei și au căzut la rândul lor, fără să se mai poată mișca.

Primele apeluri la serviciile de urgență au fost făcute în jurul orei 10:15. Autoritățile au primit la început informații despre zeci de persoane din Itaewon care aveau dificultăți de respirație.

Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări cu unele persoane care încercau să se urce pe zidurile clădirilor pentru a scăpa de presiunea insuportabilă, în timp ce alții strigau, plângeau sau îi apostrofau pe cei de lângă ei care erau, la rândul lor, împinși de alți oameni.

ADVERTISING

Străzile erau atât de pline de oameni și de vehicule mici care abia se mai mișcau, încât era imposibil pentru angajații serviciilor de urgență să ajungă pe aleea care mărginește hotelul Hamilton.

Martorii, inclusiv vânzătorii din zonă, au spus că aglomerația de la festivitățile de Halloween din 2022 a fost mai mare mare decât în anii de dinaintea pandemiei.

The Guardian a vorbit cu Keith Still, profesor la Universitatea din Suffolk, care studiază mișcările și reacțiile mulțimilor, autorul a două volume pe această temă, precum și cu experți de la Fire Safety Engineering Group de la Universitatea din Greenwich. Ei spun că există două tipuri mari de risc când te afli într-o mulțime care se mișcă.

  • Risc scăzut: o mulțime cu o densitate de până la patru persoane pe metru pătrat este sigură, fiindcă oamenii au destul loc pentru a lua decizii și a se mișca în consecință.
  • Risc ridicat: când densitatea este mai mare de șase persoane pe metru pătrat, indivizii sunt împinși unul spre celălalt și nu mai pot decide singuri pe unde să se îndrepte. Mulțimea acționează ca un fluid, iar valurile de presiune se transmit prin ei, pe măsură ce pierd controlul.

Cum se produce efectul de domino al mulțimilor

  • Un grup dens de persoane presează asupra altuia, dar este ținut pe loc de presiunea dintr-o altă direcție. Un val de șoc care străbate mulțimea sau o alunecare poate produce căderea unei persoane.
  • Căderea unei singure persoane generează apariția bruscă a unui spațiu în mulțime, iar forța care ținea mulțimea în echilibru dispare.
  • Acest efect are drept consecință căderea altor persoane în spațiul ivit, iar efectul se repetă, pe măsură ce presiunea din mulțime scade.
  • Procesul poate genera un efect de ondulare a aglomerației sau apariția altor spații în alte părți ale mulțimii.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇