Criza sanitară şi economică legată de noul coronavirus ”generează un flux excepţional de migranţi economici”, a indicat Ministerul italian de Interne într-un comunicat de presă.
Mulţi dintre ei debarcă pe insula Lampedusa, sub ochii turiştilor, relatează AFP.
„Debarcările autonome pe coastele italiene au crescut într-un timp foarte scurt”, notează ministerul, referindu-se la ambarcaţiunile mici care traversează Mediterana de pe coastele Africii de Nord, fără a fi interceptate.
300 de migranți într-o noapte
Aproape jumătate din cei aproximativ 11.000 de migranţi care au debarcat în Italia săptămâna trecută plecaseră din Tunisia, iar cei mai mulţi dintre ei erau cetăţeni tunisieni, potrivit cifrelor oficiale. Ceilalți se îmbarcaseră, în majoritate, din Libia.
„UE trebuie să se sesizeze imediat în legătură cu această problemă” şi să repartizeze noile sosiri, „în special în această fază cu risc sanitar crescut”, a menţionat ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, pe contul său de Facebook.
Peste 300 de persoane, în special tunisieni, au ajuns în insula Lampedusa, în noaptea de marţi spre miercuri, la bordul a 13 ambarcaţiuni, crescând la peste 1.000 totalul migranţilor în centrul de primire, a cărui capacitate teoretică este de 95 de persoane.
Citește și:
Paza de coastă italiană a pus sub sechestru o nava care salvează imigranți
Mii de migranți dau în judecată Germania pentru modificarea regulilor pe timpul pandemiei