Consiliul Local Sector 5 a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu care prevedea construirea mai multor turnuri, cu înălțimea de până la 35 de etaje, pe Șoseaua Progresului.
Primarul general, Nicușor Dan, ceruse consilierilor să nu aprobe proiectul și a retras avizul de circulație.
„Am trimis o adresă către Primăria Sectorului 5, în care am solicitat primarului să scoată proiectul de pe ordinea de zi, consilierilor să nu îl voteze și, dacă îl votează, secretarul general să nu îl contrasemneze pentru legalitate.
Obiecțiile lui Nicușor Dan
Le-am spus mai multe motive de nelegalitate a acestui proiect, cel mai important fiind că am retras avizul de circulație. Orice PUD, orice documentație de urbanism și uneori autorizație de construire trebuie să aibă un aviz de circulație. Instituția noastră, Primăria Municipiului, a dat un aviz de circulație în august 2023, pentru acest proiect, pe care eu l-am retras azi. Proiectul nu mai are aviz de circulație, nu mai poate fi votat mâine.
Avizul este semnat de Directorul Direcției Transporturi și sistematizarea circulației din Primărie, iar eu ca superior ierarhic l-am retras", a declarat, marți, Nicușor Dan, citat de Mediafax.
El a spus că sunt și alte motive de nelegalitate.
"Pentru locuințe, noi avem o Hotărâre de Guvern care spune că oriunde construim preponderent locuințe, procentul de ocupare a terenului trebuie să fie maximum 40% și aici avem 60%. Mai avem un articol din Legea urbanismului care spune că pentru orice proiect cu densitate mai mare de 4 nu poate fi aprobat de către Consiliul General, prin PUG nicidecum prin PUD. Și mai avem un motiv de legalitate care vizează faptul că planul urbanistic zonal pe care ei trebuie să îi respecte prevede mai mult spațiu verde pe sol natural decât spațiul verde din PUD.
În plus, Planul Urbanistic zonal din 2019, pe care se bazează PUD-ul, este vădit ilegal, a fost contestat de niște vecini, la Tribunalul București, s-a dus la Tribunalul Prahova și tribunalul a spus că decizia de mediu pe care se bazează este nelegală. În plus, nici pe această decizie de mediu nu o respectă pentru că prevede mult mai mult spațiu verde. Exista obligația ca fiecărui locuitor care urmează să locuiască acolo să i se aloce 20 de mp spațiu verde, condiție care nu a fost îndeplinită”, a adăugat primarul general.
Nicușor Dan apreciază că ar fi o investiție "de câteva milioane de euro", iar miza este prea mare pentru ca aspectele de legalitate să fie abordate când proiectul va fi în faza de construire.
Replica arhitectului-șef
Documentaţia privind proiectul referitor la construirea de blocuri turn pe strada Progresului de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local al Sectorului 5 de miercuri este legală, a declarat Arhitectul Şef al Sectorului 5, Robert Başca.
Întrebat de jurnalişti, marţi, la ieşirea din Primăria Sectorului 5, dacă susţine construcţia blocurilor turn pe strada Progresului, el a punctat că este pentru dezvoltarea oraşului.
"Primarul general invocă şi aduce la cunoştinţă publicului, nu de ieri, de azi, anumite aspecte, ci de la momentul înfiinţării Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, vrea să-l salveze (…). Instituţia noastră doreşte şi va face acest lucru, doreşte să aplice legislaţia în vigoare cu privire la procedura de autorizare a unei investiţii la nivelul ţării, la nivel naţional, în sensul că noi vorbim de o hotărâre a Consiliului General, un HCGMB aprobat, dacă nu mă înşel, în anul 2019, prin care a fost aprobată documentaţia de urbanism de tip PUZ pentru acest imobil.
Primarul Capitalei amenință cu judecata
Cristian Popescu Piedone și gașca de consilieri de la Sectorul 5 au votat fără să clipească pentru construcția a 5 imobile de 35 de etaje fiecare pe Șoseaua Progresului, afirmă primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. El anunță că se va adresa instanței.
„Vom trimite o adresă Prefectului București în care îi solicităm să nu avizeze pentru legalitate Planul Urbanistic de Detaliu Progresului 48-80. Dacă Prefectul validează documentul, îl vom acționa în judecată.
Indiferent de decizia Prefectului, vom ataca în instanță PUD-ul. Vom sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) să verifice proiectul. Dacă nu o va face în termen de 30 de zile de la sesizare, vom acționa în instanță ISC. Din experiența de până acum cu ISC, sunt convins că nu va face verificările cerute”, încheie Dan.