Unul dintre cei trei suspecţi în cazul jafului urmat de crimă de la Sibiu a fost prins, joi seară, informaţia fiind confirmată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Instituţia nu a oferit deocamdată mai multe detalii.
Totodată, bărbatul de 44 de ani din judeţul Timiş, suspectat că a ajutat cei trei suspecţi în cazul crimei de la Sibiu, a fost reţinut pentru 24 de ore.
El i-ar fi transportat şi găzduit pe cei trei bărbaţi din judeţul Dolj care ar fi comis fapta, iar pe unul dintre ei l-ar fi ajutat să părăsească ţara.
”S-a început urmărirea penală faţă de trei bărbaţi din judeţul Dolj, de 31, 33 şi 34 de ani, pentru infracţiunile de omor calificat şi tâlhărie calificată. Tot astăzi, procurorul criminalist a dispus reţinerea unui bărbat de 44 de ani, din Dumbrăviţa, judeţul Timiş, faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului, constând în aceea că ar fi ajutat autorii crimei cu găzduire şi transport, contribuind şi la plecarea din ţară a unuia dintre autori. La locuinţa acestuia şi la sediul firmei sale s-au efectuat percheziţii domiciliare”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Procurorii explică faptul că suspecţii au intrat în casa victimei cu scopul de a fura bunuri. Anterior, ei au anunţat că suspecţii în cazul acestui jaf urmat de crimă au fost identificaţi.
Anchetatorii prezintă firul evenimentelor
Anchetatorii din Sibiu au prezentat, joi, firul evenimentelor care au dus la decesul omului de afaceri din Sibiu, afirmând că au vizionat mii de ore de imagini de pe camerele de supraveghere din oraş.
Şeful Poliţiei Judeţene Sibiu, Tiberiu Ivancea, a declarat, într-o conferinţă de presă, că ancheta a fost extrem de grea.
”Ne-am confruntat cu un eveniment deosebit de grav”, a afirmat Ivancea, precizând, însă, că evenimentul nu este definitoriu pentru municipiul Sibiu.
Şeful Poliţiei Sibiu a explicat că au fost vizionate imagini din peste 100 de locaţii, care au acoperit 10 kilometri pătraţi din municipiul Sibiu, dar şi din comuna alăturată, Şelimbăr.
Anchetatorii au explicat că au fost cinci suspecţi - 4 bărbaţi şi o femeie care au plecat de la Dumbrăviţa, judeţul Timiş, cu o maşină pe care au lăsat-o la Deva. În municipiul Sibiu au intrat cu o altă maşină.
Femeia a închiriat un apartament pentru 3 nopţi, apoi ea şi un bărbat au plecat din oraş, neluând parte la jaf şi crimă. Potrivit anchetatorilor, suspecţii au urmărit casa victimei, încă din noaptea de 4/5 noiembrie. Cei trei suspecţi au sărit gardul şi au urcat în podul unei locuinţe aflate peste drum de casa victimei, de unde au urmărit locuinţa.
”În 6.11.2023, la 2.23 de minute au părăsit podul, au forţat un element din gardul imobilului victimei şi au pătruns în curtea victimei, au deşurubat becurile din curte şi au intrat în garajul victimei”, a precizat procurorul de caz.
Victima a fost găsită pe canapeaua din living, a fost legată de mâini şi de picioare şi apoi pusă pe jos. Poziţia în care a fost legată este specifică unor proceduri de tortură, care generează o durere extremă, care ar fi trebuit să forţeze victima să ofere datele de acces la seif şi locaţia unde se află bunuri de valoare.
Fiica victimei, aflată la etaj, a fost şi ea ameninţată, cu un pistol, în repetate rănduri, cerându-i-se să spună combinaţia de la seif. Suspecţii chiar au armat pistolul pentru a o determina să spună datele, iar discuţia cu ea a fost în limba engleză.
Ancgetatorii au stabilit că niciunul dintre autori nu cunoştea victima, dar se ia în calcul faptul că au acţionat la pont, dar nu pentru a săvârşi o crimă. Nu există încă date despre cine a dat pontul, dar se presupune că este un cunoscut al omului de afaceri.