Colonelul Marian Corcodel, fost comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, caracterizat de procurori ca având mentalitate de „vătaf”, a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.
El este acuzat că era cămătar şi îşi punea subalternii să fure motorină din unitatea pe care o conducea.
Corcodel a primit o pedeapsă mică pentru delapidare, după ce a scăpat de alte două infracţiuni. Astfel, pentru camătă a fost dispusă încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor (decizie luată ca urmare a hotărârilor Curţii Constituţionale), iar pentru constituire de grup infracţional organizat a fost achitat în primă instanţă (Tribunalul Bucureşti) pe motiv că "fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege", după care la Curtea de Apel Bucureşti s-a dispus încetarea procesului pentru prescrierea faptelor.
O pedeapsă mică a primit şi adjunctul lui Corcodel, Daniel Iancu Preoteasa, şeful de stat major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei) - 3 ani cu suspendare pentru delapidare şi efectuarea a 120 zile muncă în folosul comunităţii în cadrul ALPAB Bucureşti sau la Poliţia Locală Sectorului 1.
În schimb, Georgică Adrian Băbănău (subofiţer de jandarmi, şoferul lui Corcodel), care primise o condamnare cu suspendare la Tribunalul Bucureşti pentru complicitate la delapidare, a scăpat de pedeapsă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a constatat că faptele s-au prescris.
De asemenea, comisarul şef Octavian Cristescu, angajat al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a MAI, acuzat că i-a asigurat "protecţie" lui Corcodel, a scăpat şi el de acuzaţii tot prin prescrierea faptelor (la instanţa de fond primise achitare).
Care sunt acuzațiile
Potrivit DIICOT, începând cu anul 2011, colonelul Marian Corcodel, comandantul UM 0260 - Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi şi uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume Daniel Iancu Preoteasa (şeful de stat major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei) şi Georgică Băbănău (şoferul colonelului), scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat a unor infracţiuni de camătă şi delapidare.
Colonelul Corcodel îşi "împrumuta" subalternii cu sume cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii, pentru care le percepea o dobândă între 10 şi 20%.
De multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise lui Daniel Preoteasa şi Georgică Băbănău sau unor persoane care nu cunoşteau sursa ilicită a provenienţei sumelor, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel.
Procurorii îl mai acuză pe colonelul Corcodel că a dispus în mod repetat unor subordonaţi să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (în principal, motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupării.