Duminică are loc examenul de rezidenţiat, în condiţii de pandemie, ceea ce presupune triaj epidemiologic la intrarea în centrul de examinare. Acest triaj însă a dus la formarea unor cozi enorme la intrarea la Romexpo, acolo unde se va da examenul pentru candidaţii din Bucureşti.
„Sunt sute, dacă nu mii de persoane în coada, care așteaptă sa li se ia temperatura…cu distanțare lipsă. Deja stau la coada de 45 minute şi nu sunt nici la jumătate”, a relatat unul dintre candidaţi pentru SpotMedia.ro.
Ministerul Sănătăţii a anunţat un număr record de candidaţi – aproape 12.000 – înscrişi la concursul de rezidenţiat de duminică, dintre care 4.372 doar în Bucureşti.
Pe site-ul UMF Bucureşti, se precizează că accesul candidaților în complexul ROMEXPO se face începând cu ora 7:30 pentru triajul epidemiologic.
Accesul pentru candidații la domeniile MEDICINĂ și FARMACIE se face prin porțile A și B și eventual C, iar pentru candidații la domeniul MEDICINĂ DENTARĂ prin porțile B și C.
Număr record de candidați
În sesiunea din 2020, se înregistrează un număr record de candidaţi, respectiv 11.948 (6.396 medicină, 3.008 medicină dentară, farmacie 2.544) care vor concura pe un număr de 7.061 de locuri şi posturi scoase pe cele 3 domenii de pregătire, astfel:
- 4.518 locuri şi posturi pentru domeniul medicină,
- câte 1.219 locuri şi posturi pentru medicină dentară şi farmacie,
- 105 locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI.
Potrivit MS, concursul de intrare în Rezidenţiat se va desfăşura în cele 6 centre universitare tradiţionale: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
Ce măsuri antiCOVID se iau
„Echipele ministerului şi ale centrelor universitare implicate în organizare fac eforturi pentru ca, la ora începerii concursului, toate condiţiile impuse de situaţia epidemiologică să fie întrunite.
O provocare o reprezintă şi numărul record de candidaţi înscrişi. Sunt prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaţilor, dar şi a personalului implicat.
Pe durata desfăşurării examenului purtarea măştii medicale va fi obligatorie. Sunt prevăzute circuite distincte pentru intrare/ieşire din sălile de concurs.
Se va măsura temperatura la intrarea în săli şi vor fi asigurate susbstanţe dezinfectante pentru mâini şi suprafeţe.
Sunt alocate un număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanţării fizice, precum şi asigurarea unor săli speciale pentru candidaţii cu temperatură”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, citat în comunicatul MS remis înainte de ziua examenului.