Clinică medicală din București, cercetată penal pentru că a introdus ilegal în ţară aproape 300 de cornee

Clinică medicală din București, cercetată penal pentru că a introdus ilegal în ţară aproape 300 de cornee
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O clinică medicală din București şi administratorul acesteia sunt cercetaţi penal pentru introducerea ilegală în ţară de ţesuturi umane.

Mai exact, clinica e suspectată că, timp de câţiva ani, a adus în România fără a avea autorizaţie ”un număr semnificativ” de cornee.

”În perioada 2019-2021, o clinică medicală şi administratorul acesteia, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au introdus pe teritoriul României ţesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţionala de Transplant”, transmit procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care instrumentează acest dosar.

ADVERTISING

Țesuturile folosite la transplant au fost aduse de la o bancă de organe din Italia, fiind vorba de aproximativ 300 de cornee.

Aceştia precizează că joi au făcut o percheziţie în această speţă dar nu menționează despre ce clinică este vorba.

Totodată, Adina Moroianu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Transplant, a declarat pentru News.ro că, aşa cum prevede legea, a sesizat structura din Ministerul Sănătăţii în cazul clinicii medicale.

Adina Moroianu spune că ceea ce se întâmplă este o activitate foarte gravă, care prejudiciază încrederea în sistemul de transplant.

ADVERTISING

"Agenţia Naţională de Transplant, conform atribuţiilor sale, în momentul în care a sesizat că una din unităţile implicate în această activitate nu a respectat legea, a luat măsurile legale care se impun. A adus la cunoştinţă inspecţiei sanitare de stat din Ministerul Sănătăţii, instituţie care are atribuţii de inspecţie şi control.

Considerăm că este o activitate foarte gravă care prejudiciază încrederea în sistemul de transplant. Orice unitate sanitară care doreşte să desfăşoare activităţi în domeniul transplantului trebuie să obţină o acreditare din partea Agenţiei Naţionale de Transplant", a precizat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al ANT.

ADVERTISING

În acest moment, conform datelor prezente pe site-ul oficial al Agenţiei Naţionale de Transplant, peste 200 de oameni aşteaptă să facă un tansplant de cornee.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇