Cine sunt polițiștii angajați ”din sursă externă” și cum ajunge un civil să îmbrace uniforma de polițist

Cine sunt polițiștii angajați ”din sursă externă” și cum ajunge un civil să îmbrace uniforma de polițist

Mii de polițiști din România sunt angajați ”din sursă externă”, adică îmbracă uniforma și își îndeplinesc misiunile după susținerea unui concurs și îndeplinirea unor condiții, dar fără prea multă pregătire. S-a ajuns aici din cauza deficitului mare de personal din sistem.

Fenomenul a luat amploare după 2015, când mii de polițiști au ieșit la pensie. Unul dintre angajații din sursă externă este polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa. În vârstă de 31 de ani, el s-a întors în România din Marea Britanie și a intrat în poliție în 2017, relatează Digi24.

ADVERTISING

Interesul pentru astfel de posturi este mare. De exemplu, anul trecut, pentru cele 412 posturi de șefi de post scoase la concurs au intrat în competiție peste 800 de candidați, iar pentru cele 264 de posturi de ofițeri și agenți de poliție au fost depuse 4.300 de cereri de înscriere, informează sursa citată.

Potrivit art. 9 din Legea privind statutul polițistului, aceștia ”provin, de regulă, din rândul absolvenților programelor de studii universitare de licență sau master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție ori din rândul absolvenților programelor de studii postliceale pentru formarea agenților de poliție, organizate de instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Condițiile legale de recrutare din sursă externă pentru persoanele care intenționează să dobândească statutul de polițist sau cadru militar în MAI sau care vor să susțină examen de admitere în instituțiile de învățământ din domeniu sunt:

  • să aibă cetățenia română și domiciliul în România;
  • să cunoască limba română scris și vorbit;
  • să aibă capacitate deplină de exercițiu;
  • să fie declarat "apt" din punct de vedere medical, fizic și psihic;
  • să aibă vârsta de minimum 18 ani impliniți
  • să aiba studii corespunzătoare cerințelor postului pentru care candidează
  • să aibă un comportament corespunzător cerințelor de conduită admise și practicate în societate;
  • să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea;
  • să nu fi fost destituite dintr-o funcție publică în ultimii 7 ani;
  • nu au desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege;
  • îndeplinesc condițiile prevazute la art. 10, alin. 3 din Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului
  • îndeplinesc condițiile specifice pentru ocuparea prin concurs a funcției publice cu statut special.
ADVERTISING

Candidații care sunt selectați să participe la concurs trebuie apoi să treacă mai multe probe, fizice și teoretice.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat recent că angajările din sursă externă vor continua, în condițiile în care, potrivit unor estimări, deficitul de personal în sistem este de peste 20%.

”Îmi doresc ca și în acest an să avem cele 5.000 de posturi de recrutare din sursă externă, am avut în jur de 8.500 de persoane care au plecat din sistem. Măcar să ne apropiem de zero adică numărul care intră să fie sensibil egal cu cei care pleacă, am avut ani în care au plecat 12.000 și au venit 5.000”, a declarat ministrul Bode, cu o zi înainte de tragedie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇