Cine (mai) trebuie exmatriculat? Doar procurorul general adjunct?

Cine (mai) trebuie exmatriculat? Doar procurorul general adjunct?

Mulți sunt nervoși că cei 45 de studenți de la Drept care au copiat în sesiunea de iarnă ar putea să piardă facultatea.

În fond, sunt doar niște copii care au vrut să-și facă viața mai ușoară. Prin comparație cu ei, pe Bogdan Licu, prim-adjunctul procurorului general, nu-l amenință nimeni că-l dă afară, deși omul și-a plagiat lucrarea de doctorat într-o proporție uluitoare. Dovezile au fost furnizate încă din 2015 de Emilia Șercan

Și atunci, la fel ca acum, Bogdan Licu era procuror general adjunct.

De fapt, de șapte ani, se află în vârful ierarhiei Ministerului Public și de două ori a fost procuror general interimar, în 2016 și în 2019.

Teza lui de doctorat se intitulează „Corupția – risc major la adresa securității naționale”, a fost susținută la Academia Națională de Informații a SRI și a fost coordonată de fostul ministru Gabriel Oprea, care la rândul lui și-a plagiat doctoratul. 

ADVERTISING

În 2019, Licu a fost acuzat și că a copiat o parte semnificativă dintr-un capitol dintr-o carte, apărută în 2005, și că acolo ar fi vorba despre „fragmente sustrase din opt surse care nu sunt menționate nicăieri”.

Iohannis l-a numit din nou în funcție

Pe prim-procurorul șef adjunct nimeni nu l-a dat afară după ce a fost dovedit plagiatul tezei sale de doctorat.

Președintele Klaus Iohannis, care a vorbit des despre integritate, l-a numit anul trecut din nou în funcție, deși avea pe masă argumentele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și toate dovezile lipsei sale de integritate.

Bogdan Licu nu e singurul magistrat acuzat de furt intelectual, nu e nici singurul care a ajuns într-o funcție atât de importantă, trăgând după el vinovății rușinoase.

Fostul șef al parchetului anti-mafia, Codruț Olaru, membru al CSM, a copiat în întregime teza sa de doctorat „Particularitățile criminalității organizate în România”, susținută în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Niciun rând din cele aproape 250 de pagini ale tezei nu îi aparține procurorului Olaru.

ADVERTISING

Nimeni din comisia care i-a acordat titlul nu a observat, cu atât mai puțin fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, coordonatorul tezei. Nici profesorul, nici doctorandul nu au suferit vreo consecință și niciunul nu a fost dat afară.

Fostul premier Victor Ponta, descoperit că și-a plagiat teza de doctorat când era prim-ministru, a rămas în funcție încă trei ani, timp în care Facultatea de Drept l-a mângâiat pe creștet.

De fapt, același Consiliu al Facultății, care a decis săptămâna trecută exmatricularea celor 45 de studenți care au copiat, a hotărât în 2012 că facultatea nu ar fi fost „competentă” să evalueze teza de doctorat a lui Victor Ponta.

Teza plagiată a fost girată de un alt fost prim-ministru, Adrian Năstase, invitat să predea la mai multe universități private, după ce și-a ispășit condamnarea pentru corupție.

Și șefa ICCJ e acuzată de plagiat

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, este și ea acuzată că a plagiat fragmente importante din teza de doctorat, dar este încă în funcție. 

ADVERTISING

Toți acești înalți magistrați, dar și alții cu funcții mai mici, dar cu furturi intelectuale la fel de importante rămân în funcții, doar studenții sunt exmatriculați. Și unii și ceilalți ar trebui să plătească, însă, cu aceeași măsură.

Furtul trebuie pedepsit în toate formele și circumstanțele în care apare.

Într-o lume lipsită de principii și moralitate, totul rămâne relativ, iar greșelile nu sunt plătite la fel. Etica nu se mai cultivă de mult în școlile autohtone, iar universitățile rareori aplică regulile cele mai dure pentru copiat.

De aceea, pare atât de șocant cazul celor 45 de studenți de la Drept, care au copiat la sesiunea din această iarnă, propuși de conducerea facultății să fie dați afară.

Tinerii, care au ales să facă Dreptul și pe urmă au fraudat un examen sau, poate, mai multe, nu par să aibă nicio dorință de „dreptate”, ei vor doar o meserie care le aduce mulți bani și care poate fi făcută oricum, câtă vreme le asigură confortul. 

Pentru ei justiția e ceva practic, care te poate duce departe fără un efort prea mare, nu un destin care poate deveni extraordinar, în care să-și dorească să apere drepturile omului, să stârpească marea corupție, să incline balanța așa cum cere legea.

Nici pentru organizația de tineret a Uniunii Salvați România copiatul studenților de la drept nu trebuie să ducă la exmatriculare. Tinerii din USR compară aplicarea regulilor cu „execuțiile publice” din „regimurile absolute sau teocrate” și vorbesc despre „discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept”. 

Lunga lor postare de susținere a celor care au copiat a fost ulterior ștearsă de pe Facebook, în același spirit în care ei cred că greșelile nu trebuie asumate. O atitudine, la fel ca frauda intelectuală, care are rădăcini istorice profunde: în corupția generalizată exersată încă din perioada otomană, în guvernările defectuoase din ultimii peste 100 de ani și în politicile de compromis, care sunt la modă și azi. 

45 de studenți de la Drept, propuși pentru exmatriculare: ”Furtul și Frauda sunt aceleași indiferent de domeniu, dar consecințele lor în societate diferă” – Interviu cu prof.univ.dr Marian Popescu

Autor: Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇