Ieşirea bruscă din programul „zero-Covid” ar putea duce la aproape un milion de decese, potrivit unui nou studiu, în timp ce China se pregăteşte pentru un val de infecţii fără precedent care se va răspândi din marile oraşe în vastele sale zone rurale.
Timp de aproape trei ani, guvernul chinez a recurs la restricții dure, carantine centralizate, teste în masă şi urmărirea riguroasă a contactelor pentru a limita răspândirea virusului, relatează CNN.
Această strategie costisitoare a fost abandonată la începutul acestei luni, în urma unei explozii de proteste în întreaga ţară împotriva restricţiilor stricte care au bulversat afacerile şi viaţa de zi cu zi.
Însă experţii au avertizat că ţara este slab pregătită pentru o astfel de ieşire drastică, nereuşind să crească rata de vaccinare a persoanelor în vârstă şi să stocheze medicamente antivirale.
În condiţiile actuale, o redeschidere la nivel naţional ar putea provoca până la 684 de decese la un milion de persoane, potrivit previziunilor făcute de trei profesori de la Universitatea din Hong Kong. Având în vedere că populaţia Chinei este de 1,4 miliarde de persoane, acest lucru ar însemna 964.400 de decese.
Valul de infecţii "probabil că ar supraîncărca multe sisteme locale de sănătate din întreaga ţară", se arată în lucrarea de cercetare, publicată săptămâna trecută pe serverul de preprint Medrxiv şi care nu a fost încă supusă evaluării de către colegi.
În acelaşi timp, ridicarea restricţiilor în toate provinciile ar duce la cereri de spitalizare de 1,5 până la 2,5 ori mai mari decât capacitatea spitalelor de vârf, potrivit studiului. Dar acest scenariu cel mai rău ar putea fi evitat dacă China va distribui rapid vaccinurile de rapel şi medicamentele antivirale.
Cu o acoperire vaccinală de 85% pentru a patra doză şi o acoperire antivirală de 60%, numărul de decese poate fi redus cu 26% până la 35%, potrivit studiului, care este finanţat parţial de Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) şi de guvernul din Hong Kong.