Ion Ambrinoc are 28 de ani. A studiat matematica la Universitatea Oxford, apoi a lucrat în Marea Britanie pentru câteva corporații financiare ca programator. După 7 ani s-a întors în România, unde lucrează în continuare ca programator, dar este și consultant și mentor la Upgrade Academy, acolo unde-i ajută pe tinerii din România să aplice pentru universități de top din întreaga lume.
A fost de acord să stea de vorbă cu SpotMedia.ro despre platforma online de programare, dar și despre ce merge bine și ce merge rău în procesul de vaccinare.
Principalele declarații:
- …înțeleg ideea de programare și etapizare. Nu prea înțeleg rostul aplicației.
- De ce s-a blocat platforma de programare în prima zi: “a fost, efectiv, invadată de milioane de cereri de acces într-un timp foarte scurt”.
- Nu știu cât poți să distribui date privind vaccinarea pe servere despre care nu prea știi unde sunt.
- O… aplicație prin SMS putea fi făcută pe această infrastructură de hard și de soft existentă.
- Să trimiți un SMS cere mult mai puțină muncă decât să faci o platformă care să se chinuie să valideze date și să dea de ales oamenilor…
- Mi se pare că tot procesul este extrem de opac, de netransparent și asta nu face decât să complice lucrurile.
- România s-a organizat destul de bine pentru a-și vaccina populația și destul de repede. De asemenea, nu mi s-a părut ilogic nici planul de vaccinare: medici, persoane vulnerabile, esențiali și restul populației, dar, poate, mi se pare că foarte multă lume a fost inclusă la lucrători esențiali.
De ce avem nevoie de o platformă de programare pentru vaccinarea la nivel național?
Să zic sincer, mie mi se pare că este o întrebare foarte bună la care nu am reușit să găsesc răspunsul. Nu zic acum că toată ideea de a programa și de a planifica vaccinarea este greșită. Ieri am dat din curiozitate o căutare pe Google să văd exact cum au făcut alte țări și cu speranța că nu greșesc cred că CDC (Center for Disease Control) din Statele Unite a publicat exact recomandările după care mergem și noi. Deci înțeleg ideea de programare și etapizare. Nu prea înțeleg rostul aplicației. Adică, da, e mișto să ai aplicații…
Putem să spunem că ea are un rol de a ierarhiza vaccinarea oamenilor în funcție de priorități?
Aș putea să zic că da, dar de de cealaltă parte aș putea să zic și că nu. Să dau în câteva mici detalii. Eu, teoretic, aș fi programabil în etapa a doua. Am norocul să fiu sub 30 de ani, dar am și ghinionul să am o problemă cardiovasculară.
Deci ai fi în categoria bolnavilor cronici?
Da!
Ai reușit să te programezi?
Da. Și mâine am rapelul, dar nu m-am programat prin aplicație. Sunt voluntar în cadrul unui program pe care îl recomand tuturor chiar și din motive minime de educație, se cheamă "Există un erou în fiecare dintre voi". E un program de voluntariat în asistență medicală. S-ar putea să fi auzit de el. Din acest motiv am avut posibilitatea să mă vaccinez mai devreme, în etapa 1.
De ce crezi că nu a funcționat platforma de programare online în primele ore de la momentul lansării?
Pentru că pur și simplu este o soluție software care rulează pe o infrastructură undeva și care a fost, efectiv, invadată de milioane de cereri de acces într-un timp foarte scurt.
Chestia asta se întâmplă frecvent pentru cei care lucrează în domeniu.
Există posibilitatea să prevezi că ar putea fi o problemă?
Da, exista posibilitatea să sesizezi că ar putea să fie o problemă. Pe de-o parte da, pe de altă parte nu vreau nici să fiu mult prea dur cu ei. Sunt două probleme aici: unul la mână, nu e vorba doar de servere, e vorba de conexiune la internet, e vorba de, să zic, foarte multe zale în lanțul ăsta și oricare za poate să introducă o slăbiciune, o ruptură.
În al doilea rând, soluția modernă este să nu te apuci să ții pe calculatoarele tale toate programele. Soluția modernă este să plătești un provider de servicii cloud, Microsoft sau Amazon, toți oferă astfel de servicii, dar asta nu știu cât este de accesibilă unui organ de stat cum este STS. Nu știu cât poți să distribui date privind vaccinarea pe servere despre care nu prea știi unde sunt.
Crezi că toate datele sunt ținute pe serverele STS?
Așa m-aș aștepta. În momentul în care construiești ceva îți cam asumi că va trebui să și întreții acel ceva și îți mai asumi și faptul că altul s-ar putea să fi construit acel ceva deja mult mai bine. Motivul fiind că, ok, hai să spunem așa: eu aș putea să-mi fac singur o casă, mai ales dacă sunt constrâns de diverse motive cred că pot să-mi fac o casă.
Pot să-mi fac o casă care să supraviețuiască. De cealaltă parte sunt destul de sigur că dacă nu aș apela la o echipă de profesioniști și mi-aș construi-o eu, la un moment dat, iarna m-aș trezi că intră frigul pe la vreo îmbinare. Ca să dau un exemplu mai românesc, probabil că o să ia foc instalația electrică pentru că eu nu sunt expert în așa ceva.
Bineînțeles, comparația asta trebuie luată cu un gram de sare pentru că eu sunt un amator complet la construit case spre deosebire de niște profesioniști și îmi închipui că cei de la STS nu sunt amatori la programare. De cealaltă parte, o echipă mică nu se compară cu, să zic, multe echipe foarte mari de programatori care fac asta în fiecare zi și în fiecare noapte. Și nu atât programatori cât specialiști în infrastructură de software și de hardware.
De ce crezi că nu a putut fi construită o aplicație mai simplă prin care să fii programat direct prin SMS, cum se întâmplă în alte țări? Aprobarea mesajului ar fi însemnat că ești de acord cu vaccinarea. Asta îți oferea posibilitatea să revii cu o nouă programare la cei care au refuzat în prima fază.
Din punct de vedere al infrastructurii hardware ar fi fost la fel, aceeași problemă. Din punct de vedere al soluției tehnice, al soluției software, ar fi fost mult mai simplu. Părerea mea. Eu așa cred.
Ar fi fost nevoie de baze de date mai evoluate decât ce avem acum?
Acum când mă gândesc, cred că da. Ar fi fost nevoie să se știe și numărul de telefon asociat unui CNP ceea ce poate fi un pic dificil, dar nu mi se pare imposibil.
Dar dacă tu ai o bază de date cu CNP-uri, poți să închei un protocol cu companiile de telefonie prin care să asociezi un număr de telefon acelui CNP?
Eu zic că da, atâta vreme cât companiile de telefonie sunt obligate să rețină CNP-ul și la cartele preplătite. O astfel de aplicație prin SMS putea fi făcută pe această infrastructură de hard și de soft existentă.
Ar fi durat mai mult?
Problema estimării în software e complicată. Cine știe să rezolve problema asta, rezolvă multe altele. Sincer, mie mi se pare mult mai mic efortul. Să trimiți un SMS cere mult mai puțină muncă decât să faci o platformă care să se chinuie să valideze date, să dea de ales oamenilor și alte lucruri de genul ăsta.
Această platformă are o relație cu o altă și mai mare, e vorba de Registrul Electronic Național al Vaccinării pe care o interoghează din când în când. Marea problema care apare e că un operator din centrul de vaccinare are acces la registru, ocolind platforma, și poate să vaccineze o persoană și să o introducă în registrul electronic al vaccinării fără ca aceasta să fie programată. De ce mai e nevoie de o platformă de programare când, de fapt, dai posibilitatea unor oameni să ocolească această platformă?
Păi, nu știu cât de utilă e întrebarea, asta pentru că nici mie nu mi se pare neapărat utilă platforma de înscriere la vaccinare. Eu nu văd rolul ei. Nu-i văd rostul. Mulți oameni nu știu să o folosească. Sau ca în cazul meu, informațiile pe care le cunoștea despre mine erau incorecte și atunci oamenii trebuie să meargă la vaccinare prin medicul de familie, iar ceilalți mi se pare că trebuie să depună un efort în plus.
Din punctul meu de vedere, cred că ar fi suficient, din nou, deși mi-e un pic frică să speculez despre cum sunt construite anumite sisteme. Din punctul meu de vedere, erau suficiente trei chestii: un sistem de programare prin SMS, în al doilea rând, registrul de vaccinare mult mai bine gândit și cu accesul controlat mult mai bine la nivel informatic.
Așa cum pe o autostradă este imposibil, din cauza soluției tehnice, ca pe mine să mă lovească trenul și știu că pare o comparație ridicolă, dar nu este.
La fel, dintr-o soluție informatică, poți să faci anumite lucruri astfel încât unele situații să nu poată fi făcute, cum este, de exemplu, scrisul de date aiurea în sistemul de vaccinare.
Așa, și în al treilea rând, unde vreau de fapt să ajung, este transparența. Mi se pare că tot procesul este extrem de opac, de netransparent și asta nu face decât să complice lucrurile. Să scadă încrederea oamenilor în respectivul proces, respectivul sistem și în actorii implicați.
În acest moment, avem oameni care sunt programați până la sfârșitul lunii aprilie. Există posibilitatea ca după data de 15 februarie să fie intrări mai mari de vaccin decât a fost planificat inițial și decât a fost estimat. Din ce am înțeles de la autorități, soluția este ca în momentul în care există mai multe vaccin să se deschidă mai multe centre de vaccinare. Dar apare următoarea situație, o persoană de 80 ani s-a programat și a găsit loc abia în aprilie. În momentul în care intră în țară mai multe vaccinuri și deschizi mai multe centre, o persoană din etapa a treia poate fi vaccinată cu o lună înainte ca persoana în vârstă care se programată pentru aprilie. Nu apare aici o anomalie care afectează strategia de vaccinare?
Eu cred că soluția tehnică există. Cred că în momentul în care știi că o să intre mai multe vaccinuri de la un anumit producător, nu e foarte greu să interoghezi o bază de date și să iei de la capăt toți oamenii încă nevaccinați.
Dar trebuie să-i anunți atunci. Și atunci generezi un nou val de programări.
N-ar fi mișto dacă această chestie s-ar putea face printr-o metodă simplă gen, nu știu, un SMS? Lăsând gluma la o parte, mi se pare că un sistem cu trimiterea unui SMS și nu cu programarea mea pe alt site sau cine știe pe unde, ar simplifica foarte mult problema.
De exemplu, dozele de la AstraZeneca care o să intre, pe lângă faptul că o să fie făcute celor tineri, va fi nevoie să dai drumul la o nouă etapă de vaccinare, să deschizi alte centre și foarte multă lume se va vaccina înaintea persoanelor vulnerabile. Ce impact va avea această nouă schimbare în ce privește limitarea pandemiei?
Primul lucru pe care îl spun aici este că lucrurile trebuie măsurate și gândite foarte bine de către statisticieni și trebuie ca oamenii care fac asta să facă analize, scenarii, proiecții, folosind calculatoarele. Este plin internetul de simulări ale răspândirii virusului.
Din punctul meu de vedere, statul dispune de statisticieni sau de matematicieni sau de studenți, sunt convins că în universitățile de la noi e plin de oameni capabili și, unde vreau să ajung, trebuie rulate simulări care să studieze, hai să spun așa, dacă un vaccin scade mortalitatea mai ales la persoanele cu risc, dar în același timp, vaccinul scade și să zic probabilitatea ca unul mai tânăr se răspândească virusul.
În cazul părinților mei, de exemplu, sunt persoane în jurul vârstei de 60 de ani, nu știu dacă îmi fac neapărat griji pentru sănătatea lor, dar sunt profesori și vreau să-i văd vaccinați cât mai repede pentru că sunt într-un mediu unde se pot infecta foarte ușor și doi la mâna, am doi bunici care nu se pot vaccina deloc.
Deci în cazul lor, principalul motiv pentru care ai mei ar trebui să se vaccineze nu e atât reducerea mortalității cât mai ales reducerea răspândirii, dar din nou aici mi se pare că, nu știu, Institutul Național de Statistică, presupun că ar trebui să ocupe de așa ceva, ar trebui să facă studii, măsurători și să le publice. Ai publicat rezultatele măsurătorilor, ai o justificare. Bineînțeles că este posibil ca noi peste 15 ani să ne dăm seama că de fapt statul a vaccinat populația într-un fel foarte bun, dar asta nu ne ajută acum.
Conform datelor oficiale avem 3,5 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani în România. De ce nu ne-am concentrat în primele luni pe imunizarea acestei populații? Ce a lipsit?
Din punctul meu de vedere până când vine vaccinul de la AstraZeneca va fi foarte greu să te duci în fiecare sat din România cu un vaccin care să țină la minus 80 de grade și să vaccinezi pe toată lumea. Nu asta e principala problemă. Principala problemă mi se pare următoarea: OK, vaccinăm toată populația vulnerabilă cât de repede putem, dar în timp ce se vaccinează toată populația asta vulnerabilă, oameni ca mine pot să se infecteze și să răspândească virusul.
Scopul campaniei de vaccinare nu e doar să-i salvezi pe acești oameni cât de repede poți. Știu că sună un pic cinic, dar s-ar putea să fie cel puțin la fel de important să limitezi răspândirea în continuare ca să ajungi cât mai repede la efectul imunității de turmă și să poți să-i protejezi și pe cei care nu pot să se vaccineze.
Din păcate, Strategia Națională de Vaccinare nu e făcută în cel de al doilea sens, e făcută în primul, adică personalul medical, persoanele în vârstă și bolnavii cronici, esențialii și, apoi, restul populației.
Se cam bat cap în cap din ce-am văzut până acum pentru că mie nu mi se pare deloc absurdă ideea ca prima dată să se vaccineze medicii care sunt vulnerabili din cauza încărcăturii virale din spitale, dar sunt și cu potențial mare de răspândire a virusului. De asemenea, mie mi se pare foarte logic ca în a doua etapă să faci cumva, să cauți să-i protejezi și pe cei foarte vulnerabil și, totuși, să menții să zic țara în funcțiune pentru că totuși suntem de un an în condiții economice foarte ciudate ca să zic așa. Adică și asta vrei să rezolvi.
Era clar de la început că în prima perioadă o să avem o criză de vaccin. E o situație asemănătoare cu criza măștilor și cea de echipament medical din martie, anul trecut.
Tocmai de aceea, răspunsul meu este că e posibil să fie foarte bună abordarea de acum sau să nu fie atât de bună. Dar dacă am avea acces la niște rezultate publicate care să spună uite asta este matematica din spatele strategiei. Acestea sunt statisticile, acestea sunt simulările pe care noi ne-am bazat. Dacă aflăm peste 20 de ani că exista o altă strategie mai bună, da, bineînțeles, e foarte ușor să vii cu o strategie mai bună când se termină filmul.
De ce crezi că noi am mers pe o altă strategie de vaccinare decât cea pe care au mers Israelul sau Marea Britanie?
Evit comparațiile cu Marea Britanie pentru că prefer să fiu în România, acum, decât în Marea Britanie. Mă simt mult mai în siguranță. Cred că părerea noastră e un pic, am vorbit de Marea Britanie și îmi vin englezismele, e ușor distorsionată în favoarea abordării Israelului, dar nu neapărat pentru că Israelul pur și simplu este într-un ritm de vaccinare foarte rapid. Să nu uităm totuși miturile despre Israel, despre cât de disciplinată este populația în timp ce din nou, noi suntem carpato-danubiano-pontici, dar nu asta e problema.
Mie mi se pare că Israelul a făcut o chestie pe care noi n-o facem și este foarte bună. Israelul publică numere și nu publică atâția au murit și atâția s-au vaccinat. Nu! Israelul vine și zice, noi am măsurat toate chestiile astea, am măsurat riscul de infectare pentru oameni cu prima doză.
Israelul tratează procesul în continuare și ca pe un experiment în sensul științific și adună date și le publică. Eu vreau să văd mai multe date. Asta e tot. Ai date, poți să analizezi și poți să îmbunătățești procesul.
Câte doze de vaccin ar fi necesare în România pentru a vedea o încetinire a epidemiei?
Cumva, am luat de bune cifrele pe care le-am auzit până acum. În jur de 70% din populație vaccinată. Deci, mie mi se pare, sincer, că dacă se vaccinează toată lumea care spune că vrea să se vaccineze am putea fi într-un punct foarte bun. Cred că e nevoie de 25, 26 de milioane de doze. În jur de 13, 14 milioane de oameni vaccinați cu două doze.
Altă chestie care ar fi bună, un pic mai puțină demonizare a oamenilor. Adică un om ca mine care a stat două luni blocat, urlam. Voiam și eu să mă urc pe motocicletă și să mă duc pe munte, nu neapărat să mă văd cu oamenii, dar mi se pare că mai ales în prima perioadă a fost o atmosferă foarte toxică. Nu încearcă nimeni activ să facă rău, știu că e un pic pe lângă subiect. Pe de altă parte, cum să zic, nu e un lucru rău că vrem să ne vaccinăm.
Spune-mi cine crezi că s-a comportat cel mai bine în această pandemie, ca stat, ca sistem?
N-o să spun China. La momentul ăsta și eu mă gândesc la Israel. Mi se pare că a luat foarte în serios problema și a încercat să fie transparent. Mi se pare că transparența rezolvă multe probleme chiar înainte să se întâmple. Nu sunt dezamăgit nici de România. Prin campania de vaccinare de acum se cam repetă într-un fel și reacția inițială de la începutul pandemiei, bineînțeles, acum putem să spunem că reacția inițială cu blocatul în case a fost exagerată. De cealaltă parte, a fost o măsură care a redus foarte puternic numărul infecțiilor.
La fel, mi se pare că, totuși, România s-a organizat destul de bine pentru a-și vaccina populația și destul de repede.
De asemenea, nu mi s-a părut ilogic nici planul de vaccinare: medici, persoane vulnerabile, esențiali și restul populației, da, poate că mi se pare că foarte multă lume a fost inclusă la lucrători esențiali și poate că n-ar fi trebuit să fie acolo, dar asta nu eu trebuie să decid.
Ideea fundamentală nu mi se pare greșită. Mie mi-a plăcut foarte mult când m-am uitat la filmul Cernobâl și una dintre replicile preferate vine atunci când Valeri Legasov, omul de știință, îi explică șefului de la partid după ce îi cere niste chestii că noi ne luptăm cu ceva ce "pământul nu a mai văzut până acum".