CEDO a respins în unanimitate plângerile lui Dan Voiculescu şi ale fetelor lui

CEDO a respins în unanimitate plângerile lui Dan Voiculescu şi ale fetelor lui

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerile depuse de Dan Voiculescu şi de fiicele sale (Camelia şi Corina). Sesizările au fost respinse de CEDO în unanimitate, ca fiind vădit indamisibile.

Amintim că Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de detenţie pentru spălare de bani în dosarul ICA, în august 2014. A ieşit de la puşcărie însă în iulie 2017, graţie vârstei şi cărţilor scrise.

Voiculescu s-a plâns la CEDO că a fost condamnat într-un dosar politic şi că fusese găsit vinovat încă dinainte de proces, adică nu s-ar fi bucurat de prezumţia de nevinovăţie.

ADVERTISING

Iar fetele lui s-au plâns că judecătorii care au dispus sechestrarea bunurilor lor nu au fost imparțiali, că sechestrul nu avea un temei juridic și că nu a fost revizuită sentinţa de o instanță superioară.

În comunicatul de presă al CEDO, Curtea arată că "simplul fapt că un politician a fost urmărit penal, chiar și în timpul unei campanii electorale, nu înseamnă în mod automat o încălcare a dreptului de a candida.

Cu privire la declarații ale oficialilor (Voiculescu se plânsese de o declaraţie a lui Traian Băsescu - n.red.), acestea ar avea greutate doar dacă instanța de fond nu ar fi independentă şi nu existau probe în acest caz.

ADVERTISING

În ceea ce privește independența instanțelor de fond, Curtea a remarcat că procedura nu a fost arbitrară, domnului Voiculescu i s-a acordat dreptul de a-și prezenta argumentele și deciziile adoptate au fost temeinic motivate pe baza faptelor și a legii aplicabile.

În general, nu pare să existe nicio dovadă că autoritățile au deschis procesul din motive ascunse, ceea ce a determinat Curtea să respingă plângerea ca vădit nefondată".

Statul nu a recuperat decât 8,4 milioane de euro dintr-un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro, de la inculpații din procesul ICA, printre care și fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu, scria Economedia anul trecut.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇