Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerile depuse de Dan Voiculescu şi de fiicele sale (Camelia şi Corina). Sesizările au fost respinse de CEDO în unanimitate, ca fiind vădit indamisibile.
Amintim că Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de detenţie pentru spălare de bani în dosarul ICA, în august 2014. A ieşit de la puşcărie însă în iulie 2017, graţie vârstei şi cărţilor scrise.
Voiculescu s-a plâns la CEDO că a fost condamnat într-un dosar politic şi că fusese găsit vinovat încă dinainte de proces, adică nu s-ar fi bucurat de prezumţia de nevinovăţie.
Iar fetele lui s-au plâns că judecătorii care au dispus sechestrarea bunurilor lor nu au fost imparțiali, că sechestrul nu avea un temei juridic și că nu a fost revizuită sentinţa de o instanță superioară.
În comunicatul de presă al CEDO, Curtea arată că "simplul fapt că un politician a fost urmărit penal, chiar și în timpul unei campanii electorale, nu înseamnă în mod automat o încălcare a dreptului de a candida.
Cu privire la declarații ale oficialilor (Voiculescu se plânsese de o declaraţie a lui Traian Băsescu - n.red.), acestea ar avea greutate doar dacă instanța de fond nu ar fi independentă şi nu existau probe în acest caz.
În ceea ce privește independența instanțelor de fond, Curtea a remarcat că procedura nu a fost arbitrară, domnului Voiculescu i s-a acordat dreptul de a-și prezenta argumentele și deciziile adoptate au fost temeinic motivate pe baza faptelor și a legii aplicabile.
În general, nu pare să existe nicio dovadă că autoritățile au deschis procesul din motive ascunse, ceea ce a determinat Curtea să respingă plângerea ca vădit nefondată".
Statul nu a recuperat decât 8,4 milioane de euro dintr-un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro, de la inculpații din procesul ICA, printre care și fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu, scria Economedia anul trecut.