Prima paradă 1 Decembrie la Arcul de Triumf, cu război la graniță. De ce a fost fără avioane (Video)

Prima paradă 1 Decembrie la Arcul de Triumf, cu război la graniță. De ce a fost fără avioane (Video)

Azi a avut loc prima paradă de 1 Decembrie cu războiul la graniţa de nord-est.

Ministerul Apărării a anunţat participarea a aproximativ 1.500 de miliari.

Din păcate, avioanele nu s-au putut ridica de la sol, din cauza vremii de la Bucureşti.

„Nu vom putea survola la București. Prognoza nu ne permite. Asta nu înseamnă că avioanele noastre nu pot zbura pe o astfel de vreme”, a explicat generalul Daniel Petrescu, la Euronews. Șeful Statului Major al Apărării precizează că plafonul de nori este foarte jos și avioanele nu pot zbura în siguranță în formațiile stabilite pentru paradă.

ADVERTISING

Urmăriţi LIVE parada de la Arcul de Triumf

Participare la parada militară organizată cu prilejul Zilei Naționale a României

Vezi şi Lista completă a restricțiilor de trafic din București

Ceremonia din Capitală a fost deschisă de preşedintele Klaus Iohannis.

La începutul ceremoniei s-a intonat imnul, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmat de depunerea unei coroane de flori de către Klaus Iohannis, în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, şi de păstrarea unui moment de reculegere. 

La paradă au participat militari din MApN, Ministerul de Interne, SRI, STS, dar şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.  

ADVERTISING

Au defilat şi aproximativ 150 de militari străini din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României şi aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii. 

Expoziţie şi alte ceremonii

Totodată, în zona Arcului de Triumf este amplasată o expoziţie de tehnică militară, care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale. 

ADVERTISING

De la ora 19:00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii. 

Militarii aflaţi în misiune în afara ţării desfăşoară şi ei, cu acest prilej, ceremonii militare.

În toate instituţiile militare din ţară se arborează drapelul naţional, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se ridică Marele Pavoaz.

Pierderile Armatei României în Primul Război Mondial sunt estimate la peste 330.000 de căzuţi la datorie, dintre care peste 60.000 în prizonierat. În cel de-Al Doilea Război Mondial, ţara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi, potrivit MApN.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇