Ce se află în spatele disputei privind pescuitul în jurul insulei Jersey

Ce se află în spatele disputei privind pescuitul în jurul insulei Jersey
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Două nave de patrulare ale Marinei Regale au fost trimise în această săptămână de premierul britanic Boris Johnson în zona insulei anglo-normande Jersey. Mişcarea a fost răspunsul Marii Britanii la imediata ameninţare a unei posibile blocade a portului St Helier, cel mai important port de aprovizionare al insulei, organizate de navele de pescuit franceze, notează The Guardian.

O flotilă formată din câteva zeci de nave de pescuit franceze a putut fi văzută joi dimineaţă în largul coastei de sud a insulei Jersey, care se află la 22 de kilometri de coasta Franţei, atent supravegheată de navele britanice.

ADVERTISING

Pescarii francezi acuză autorităţile de pe insulă că au limitat accesul la apele din jurul său şi că încalcă înţelegerile post-Brexit dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Incidentul trebuie văzut însă prin prisma imaginii de ansamblu a relaţiilor dintre Marea Britanie şi statele membre ale UE, marcate de la rezultatul pro Brexit al referendumului din iulie 2016 de resentimente şi tensiuni, scriu jurnaliştii britanici.

Când Marea Britanie a părăsit piaţă unică şi uniunea vamală pe 31 ianuarie 2020, a părăsit şi politica comună în domeniul pescuitului.

ADVERTISING

S-a pus capăt totodată şi unui acord semnat în anul 2000 între britanici şi guvernul Insulelor Canalului Mânecii, prin care erau stabilite anumite drepturi pentru navele de pescuit franceze.

În cadrul Acordului comercial şi de cooperare dintre UE şi Regatul Unit, care a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021, a fost stabilită totuşi păstrarea unor drepturi pentru pescarii francezi în apropierea coastei Marii Britanii, până în 2026, dacă aceştia pot demonstra că au operat în trecut în aceste ape.

ADVERTISING

Mai multe nave nu au putut să furnizeze însă astfel de dovezi, iar cele cărora le-a fost acordat accesul au acuzat faptul că au fost introduse condiţii suplimentare pentru obţinerea licenţelor, care nu sunt prevăzute în acordul cu UE.

De ce ar putea rămâne Jersey fără curent

În cadrul acordului mai sus menţionat, pe lângă înţelegerile privind pescuitul în apele din jurul insulelor, este prevăzut şi faptul că Marea Britanie continuă să aibă acces la piaţa unică a energiei până în 2026.

În contextul incidentului recent, ministrul francez al Mărilor, Annick Girardin, a avertizat că, dacă Marea Britanie va continua să le pună beţe în roate pescarilor francezi, Franţa este gata să riposteze, în conformitate cu prevederile acordului, amintind că ţara sa alimentează Jersey cu energie electrică prin intermediul a trei cabluri subacvatice.

Pe final, jurnaliştii The Guardian apreciază totuși că riscul ca acest conflict să devină unul serios este mic şi că disputa pare a fi una rezolvabilă, autorităţile din Jersey arătându-se dispuse să ajungă la un compromis.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇