Cărţi şi manuscrise ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi Francisco Goya, furate din Londra, au fost găsite în România (Video)

Cărţi şi manuscrise ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi Francisco Goya, furate din Londra, au fost găsite în România (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe cărţi şi manuscrise vechi, în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, care ar fi fost furate din Londra, au fost găsite în judeţul Neamţ, în urma cooperării judiciare internaţionale cu autorităţile din Marea Britanie şi Italia, anunţă Poliţia Română.

Cărţile includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei şi ale omului de ştiinţă Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya.

Potrivit Poliţiei Române, în 16 septembrie, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română şi procurorii DIICOT - Structura Centrală, cu sprijinul I.P.J. Neamţ, au făcut o percheziţie domiciliară în judeţul Neamţ, în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Marea Britanie. 

ADVERTISING

Cărţi şi manuscrise vechi furate în perioada 2017-2019

Ca urmare, au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărţi şi manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din Anglia, în perioada 2017-2019.   

"Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit", arată IGPR. 

ADVERTISING

Hoții sunt arestați preventiv în Anglia

Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt arestate preventiv în Anglia.  Activităţile au fost derulate în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT BROOKS), constituite între autorităţile judiciare din România, Anglia şi Italia, iar ancheta s-a desfăşurat sub egida EUROJUST, cu sprijinul EUROPOL.

Activitatea de cooperare investigativă internaţională a beneficiat de sprijinul EMPACT prioritatea infracţiuni contra patrimoniului. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta împotriva criminalităţii organizate, în perioada 2018-2021. 

ADVERTISING

 În 25 iunie 2019, poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, au făcut 28 de percheziţii în România, în cadrul unei acţiuni care a avut loc simultan şi în Anglia şi Italia, pentru destructurarea unei grupări infracţionale.

Percheziţiile de atunci au avut loc în judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi municipiul Bucureşti. Membrii grupării erau bănuiţi de comiterea mai multor furturi din societăţi comerciale şi depozite amplasate în special în Anglia (14 fapte comise), dar şi în alte state din UE. 

Poliţiştii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane fiind audiate. Atunci, au fost descoperite mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite şi măsuri asigurătorii.

Au fost reţinute 4 persoane, iar faţă de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor. În cadrul echipei comune de anchetă, au fost desfăşurate activităţi inclusiv pe teritoriul Angliei şi Italiei. 

Centru operaţional de comandă la EUROPOL

În cadrul EUROPOL, a fost constituit un centru operaţional de comandă unde au fost prezenţi câte un reprezentant al celor trei state din echipa comună de anchetă, care au coordonat de la acel nivel activităţile desfăşurate în cadrul acţiunii comune. 

De asemenea, la acţiunea desfăşurată în România, au fost prezenţi analişti din cadrul Europol, care au sprijinit activităţile efectuate de poliţiştii români prin birourile mobile. 

Echipa comună de anchetă a fost constituită la nivelul EUROJUST, în anul 2017, de autorităţile judiciare române şi britanice, iar ulterior a aderat şi Italia, de la data respectivă fiind efectuate mai multe activităţi de investigare şi cercetare penală şi cooperare poliţienească internaţională. 

Pe parcursul anchetei, au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni.

CĂRȚI ȘI MANUSCRISE DE VALOARE INESTIMABILĂ, RECUPERATEÎN URMA COOPERĂRII JUDICIARE INTERNAȚIONALE

Citește și alte articole pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇