Călin Georgescu și-a depus candidatura la prezidențiale. Deja sunt două contestații

Călin Georgescu și-a depus candidatura la prezidențiale. Deja sunt două contestații
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Călin Georgescu a ajuns, vineri, în jurul orei 16:00, la sediul Biroului Electoral Central, din Centrul Vechi al Capitalei, pentru a-şi depune candidatura la alegerile prezidențiale. La ieșire, el a exclus categoric posibilitatea scoaterii numelui său de pe buletinul de vot și a acceptat pentru prima oară să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Au fost deja înregistrate și două contestații.

Georgescu a venit la sediul Biroului Electoral Central alături de bodyguarzi și de soția sa, Cristela, și a trecut cu greu prin mulțime.

Cu cel puţin două ore înainte, mai mulţi susţinători, inclusiv reprezentanţi ai AUR, s-au strâns în faţa sediului BEC din centrul Capitalei, aflat în vecinătatea Băncii Naţionale a României, având asupra lor steaguri, portrete cu Georgescu şi şablonul unei hărţi a României. Aceştia scandau: „România, trezeşte-te!”, „Unitate Naţională”, „Nu cedăm!”. Printre manifestanţi se afla şi nelipsitul stegar dac.

Jandarmii au montat garduri de protecţie în jurul sediului BEC.

Candidatura lui Călin Georgescu, contestată la BEC de rectorul SNSPA

La ieșirea din sediul Biroului Electoral Central, Georgescu a făcut câteva declarații, apoi a acceptat pentru prima dată să răspundă la trei întrebări adresate de jurnaliști, precizând: „Să puneți întrebările voastre, nu ale patronilor".

„Astăzi, am depus candidatura. Pe 6 decembrie 2024, a fost ucisă democrația. Astăzi, pe 7 martie, poporul român a înviat. Am depus dosarul cu peste 324.000 de semnături, din respect pentru poporul român care a înțeles că trebuie să-și apere democrația și libera exprimare", a spus Georgescu.

„În toată această perioadă am trecut prin foc și sabie și este bine pentru că prin suferință am aflat toți și am înțeles valorile fundamentale legate de pace, de democrație și de libertate. Nu poți să le înțelegi decât când le-ai pierdut.

De aceea spun tuturor că este bine să ne apărăm democrația, este bine să ne luptăm pentru libertate și pentru pace. Pacea nu o primim, trebuie să luptăm pentru ea așa cum a făcut-o cu mare demnitate moșii și strămoșii noștri”, a mai spus Georgescu.

El a transmis un mesaj și pentru „clasa politică abjectă aflată la putere": „Ce s-a întâmplat anul trecut nu va mai fi repetat, pentru că dacă democrația este încălcată a doua oară, va fi o poziție de neacceptat pe plan extern".

Georgescu a mai spus că este „imposibil” să nu se regăsească pe buletinul de vot, fiind încrezător că nu îi va fi anulată candidatura din cauza dosarelor penale.

„S-a putut o dată, dar nu va mai exista și a doua oară în modul în care a dispus democrația. Pentru că prima dată putem să acceptăm că este culpă, a doua oară înseamnă că este culpă premeditată. Și atunci vor fi judecați de toate instanțe și de legile lumii umane, cât și de toate legile divine", a adăugat el.

Călin Georgescu la sediul BEC : "Am depus candidatura din respect pentru poporul român"

Rectorul SNSPA a depus prima contestație

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a depus o contestație la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu pentru funcția de președinte al României.

Contestația se bazează pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român, a scris Pricopie pe Facebook.

El a explicat la Antena 3 de ce a depus contestația, subliniind că nu poate fi un garant al Constituției o persoană care încalcă mai multe articole din legea fundamentală a României.

„Sunt două decizii ale Curții Constituționale de anul trecut, una care are legătură cu candidatura doamnei Șoșoacă, e o decizie din prima parte a lunii octombrie și a doua care vizează anularea alegerilor. Ambele decizii creează, ca să spun așa, o nouă perspectivă privind modul în care candidații la alegerile prezidențiale trebuie să fie evaluați din perspectiva criteriilor de constituționalitate", a spus el.

Pricopie a spus că sunt foarte multe articole din Constituție pe care Georgescu le-a încălcat: „Este o contestație în care cred că sunt aproape 18 pagini. Sunt foarte multe… articolul doi privind suveranitatea, articolul privind respectul față de instituțiile democratice.

Sunt zeci de declarații ale domnului Georgescu privind desființarea partidelor politice, modul în care țara ar fi guvernată, de fapt ar fi o dictatură dacă ne-am luat după dumnealui, probleme legate de Uniunea Europeană și NATO, care, atenție, sunt prevăzute în Constituție, elemente care țin de securitatea statului român. Am urmat pas cu pas, absolut tot ceea ce a fost până acum, evidențiat în materie de constituționalitate."

Rectorul SNSPA a explicat că el a depus contestația, dar în spatele acestui demers se află o muncă de echipă.

"Sunt mai mulți oameni care au participat, pentru că gândiți-vă că am documentat pe zece ani declarațiile lui Călin Georgescu, evident, extrăgând anumite elemente. Nu toate. Am făcut inclusiv o paralelă cu modul în care Hitler privea unitatea națională și propășirea neamului.

Dar dacă te uiți la modul în care se înțelege unitatea națională, adică eliminarea celor care îndrăznesc să aibă o altă opinie, discursul lui Călin Georgescu este un discurs și o acțiune de tip fascist.

Iar ultimele informații pe care le avem de la instituțiile statului, inclusiv anchetele în derulare ale Parchetului, ne arată că, de fapt, nu sunt numai vorbe, ci sunt și acțiuni ilegale”, a explicat Pricopie.

Rectorul SNSPA a precizat că există și o a doua versiune a contestației, pregătită pentru CCR.

A doua contestație, depusă de avocatul Bogdan Ionescu

Avocatul Bogdan Ionescu a depus a doua contestație la Biroul Electoral Central împotriva candidaturii lui Călin Georgescu. El a declarat, la Antena 3, că a adresat o cerere Biroului Electoral Central solicitând să nu fie înregistrată candidatura lui Călin Georgescu.

Întrebat ce argumente a evocat în vederea respingerii de către BEC a candidaturii lui Călin Georgescu, avocatul Bogdan Ionescu spune că a avut ca reper, ca un punct de pornire, decizia numărul 2 din 2024 a Curții Constituționale, respectiv cazul Șoșoacă și acolo CCR a analizat conduita și declarațiile publice ale candidatei Șoșoacă și efectele acestei conduite și declarații pe plan constituțional.

„În opinia mea și îmi asum deplin următoarele afirmații, domnul Călin Georgescu nu îndeplinește aceste condiții de eligibilitate fiind o persoană cu un discurs, nu numai cu un discurs, cu o ideologie profund antisemită, profund homofobă, pro-antonesciană, elogiază criminali de război, buuneoară Ion Antonescu, elogiază criminali psihopați, de genul lui Corneliu Zelea Codreanu, elogiază Mișcarea Legionară, are niște declarații absolut șocante pentru orice persoană de bun simț și de bună credință”, a declarat avocatul, citat de Mediafax.

Potrivit legii, Biroul Electoral Central are la dispoziţie 48 de ore pentru a se pronunţa asupra acceptării sau nu a unei candidaturi la prezidenţiale.

Amintim că Parchetul de pe lângă ICCJ a anunţat, în 26 februarie, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Călin Georgescu.

Infracţiunile care i se impută candidatului la funcţia supremă în stat sunt:

  • instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, în formă tentată;
    comunicarea de informaţii false; fals în declaraţii în formă continuată (privind sursele de - finanţare a campaniei electorale şi declaraţile de avere);
  • iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup; promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇