Zeci de bolnavi de cancer care au venit la Institutul Oncologic București au fost trimiși acasă pentru că nu există medicamente pentru tratamentul lor.
Mulți dintre ei au străbătut distanțe considerabile, venind din diverse colțuri ale țării pentru a se trata la cel mai mare spital din România.
Reprezentanții Institutului Oncologic București citați de Digi 24 spun că banii de la Casa de Sănătate București vin în sume mici, comparativ cu nevoile unității medicale.
La începutul lunii septembrie, reprezentații Institutului au cerut 10 milioane de lei pentru achiziționarea medicamentelor necesare, însă abia la data de 24 septembrie, Casa de Sănătate a virat către spital mai puțin de jumătate din suma cerută.
Pentru a rezolva o parte dintre probleme, reprezentanții Institutului Oncologic București au luat legătura cu Spitalul Universitar de Urgență Elias în vederea obținerii medicamentelor necesare, primind tratament pentru 10 pacienți.
În schimb, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), Ion Mîțu, a declarat pentru Europa Liberă că Institutul de Oncologie a primit recent o sumă suplimentară pentru tratamente oncologice.
„2,56 milioane de lei au primit ieri în plus pentru luna septembrie, pentru 6 zile. De pe 1 octombrie primesc banii pentru octombrie, primesc 8 milioane. Nu poți să ceri 10 milioane cât îmi cere mie fiecare medic la spital.
Se face o medie pe toate lunile anului, media e de 4,4 milioane lei/lună. Suplimentar, când au nevoie, suplimentăm când cer mai mult, în câteva zile. La mijlocul lunii vin și ne spun că au mai mulți bolnavi și noi le dăm banii”, a declarat Ion Mîțu.
„Nu știu de ce i-au trimis acasă (pe pacienți - n.red). Asta e problemă de management. Nu știu ce s-a întâmplat. Noi le-am dat ieri (24 septembrie - n.red)”, afirmă președintele director general al CASMB.