Plagiator dovedit, ministrul Lucian Bode a zburat joi seara la Cluj-Napoca, unde a fost întâmpinat pe aeroport cu mesajul: ”Demisia! Rușinea Sălajului”.
Asta după ce miercuri Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj a dat verdictul de plagiat în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne.
La aeroportul din Cluj, Bode a fost așteptat de un tânăr care purta o pancartă şi care i-a cerut demisia.
„DEMISIA L. BODE, RUȘINEA SĂLAJULUI” sunt cuvintele care pot fi citite pe bucata de carton purtată de protestatar.
Acesta a postat şi pe Facebook un videoclip, în care se observă cum îl întâmpină pe ministru.
„Demisia, domnule Bode. Să vă fie rușine, sunteți plagiator dovedit. Să vă fie rușine. Nu ne ajutați deloc cu intrarea în Schengen”, i-a spus bărbatul, dar Lucian Bode nu a făcut decât să zâmbească.
Educatieprivata.ro a vorbit cu protestatarul, care se numește Daniel Coste şi are 30 de ani.
Tânărul are un motiv personal pentru a suferi că nu a intrat România în Schengen, având o soţie care e cetăţean străin, din afara UE.
„Cel mai mult m-a afectat ratarea intrării în Schengen. În ceea ce privește plagiatul, ce să mai zic, când și premierul e suspect și deja e o „temă comună” la noi. Și întâmplător, am știut că dl. Bode se află în avion.
Ratarea Schengen înseamnă pentru mine și soția mea un impediment față de liberă circulație. Ea e cetățean străin, al unei țări din afara UE. Are nevoie de viză Schengen când vrem să călătorim.
A fost o situație până în 2019 când a putut circula doar pe baza permisului ei de ședere în țară și cu pașaportul. În 2019, înainte de pandemie, a fost oprită la aeroport în Cluj fiindcă nu avea viză. E probabil și o problemă de legislație europeană, dar asta e realitatea. Pentru noi doi, liberă circulație în UE/Schengen nu există, fără aceste drumuri la București, la ambasade. Ca noi sunt multe alte cupluri cu aceeași problemă”, a explicat bărbatul pentru sursa citată.
Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a anunțat, miercuri, verdictul în cazul acuzațiilor de plagiat aduse ministrului de Interne Lucian Bode.
În urma analizei lucrării, experții UBB au transmis că „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.
„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se arată în hotărârea Comisiei de Etică.
Ioana Ene Dogioiu a vorbit în exclusivitate cu şeful Comisiei de Etică UBB: Ni s-a cerut să fim parțiali și subiectivi, de la început. Ministerul poate să ceară în instanță retragerea titlului de doctor al lui Bode