Un bărbat a împuşcat mortal 12 persoane, miercuri, într-un atac violent într-un orăşel din Muntenegru, apoi a murit, joi dimineaţa, din cauza rănilor autoprovocate, au anunţat autorităţile. Este unul dintre cele mai grave omoruri în masă din mica ţară balcanică, aflată acum sub şoc, relatează Reuters.
Atacatorul, care se numeşte Aleksandar Aco Martinovic, în vârstă de 45 de ani, a ucis iniţial patru persoane deschizând focul după o încăierare într-un restaurant din Cetinje, miercuri după-amiază. El a împuşcat apoi opt persoane, inclusiv doi copii, în alte trei locuri, a declarat procurorul Andrijana Nastic.
Martinovic a fost încolţit de forţele de ordine în apropierea casei sale din oraş şi a încercat să se sinucidă, apoi a murit din cauza rănilor în drum spre spital în primele ore ale zilei de joi, a declarat ministrul de interne Danilo Saranovic.
„Când a văzut că se află într-o situaţie fără speranţă, a încercat să se sinucidă. Nu a murit pe loc din cauza rănilor, ci în timpul transportului la spital”, a precizat Saranovic pentru postul public de televiziune din Muntenegru, RTCG.
Incidentul este al doilea atac armat în trei ani în acelaşi oraş, aflat la 38 km vest de capitala Podgorica. În 2022, un bărbat înarmat a ucis 10 persoane, inclusiv doi copii, înainte de a fi împuşcat mortal.
- Atac armat în Muntenegru, soldat cu cel puțin 11 morți: A împușcat la nimereală trecători, inclusiv copii (Video)
- Filmul atacului din Muntenegru, soldat cu 11 morţi: Criminalul şi-a ucis mai întâi chiriaşii, o mamă cu doi copii
Poliţia a declarat că Martinovic băuse foarte mult şi avea un istoric de posesie ilegală de arme. După o altercaţie cu patronii restaurantului, acesta s-a dus acasă, a luat o armă, s-a întors la restaurant şi a început să tragă, a precizat poliţia.
Alte patru persoane au suferit răni care le-au pus viaţa în pericol în timpul atacului de miercuri, iar una rămâne în stare critică, a anunţat Aleksandar Radovic, directorul Centrului Clinic din Podgorica.
Poliţia a precizat că împuşcăturile de miercuri nu au legătură cu crima organizată. Prim-ministrul muntenegrean Milojko Spajic a numit atacul o „tragedie teribilă” şi a declarat trei zile de doliu naţional.
La rândul său, preşedintele Jakov Milatovic s-a declarat „îngrozit” de atac.
Spajic a promis că autorităţile vor lua în considerare înăsprirea criteriilor pentru deţinerea şi transportul armelor de foc, nefiind exclusă posibilitatea unei interdicţii complete a deţinerii armelor. Acest lucru se va confrunta probabil cu opoziţie în Muntenegru, care are o cultură a armelor adânc înrădăcinată.
În ciuda legilor stricte privind armele, Balcanii de Vest - Serbia, Muntenegru, Bosnia, Albania, Kosovo şi Macedonia de Nord - rămân cu o mare cantitate de arme la populaţie. Majoritatea provin din războaiele din anii 1990, dar unele datează chiar din Primul Război Mondial.