Sute de mii de locuitori din nordul şi vestul metropolei Melbourne au primit marţi ordinul de a rămâne în izolare la domiciliu pentru a ţine sub control epidemia de coronavirus, care se manifestă în al doilea oraş ca mărime din Australia.
Statul Victoria a identificat începând de joi 233 de cazuri de infectare, cea mai mare parte în Melbourne, reprezentând o creştere semnificativă într-o ţară care până atunci părea să fi reuşit să controleze răspândirea virusului.
Prim-ministrul statului Victoria, Daniel Andrews, a anunţat că aproximativ 30 de cartiere din Melbourne vor fi plasate în izolare începând de miercuri la ora 00:00 (marţi 12:00 GMT), informează AFP.
Această măsură, care vizează peste 300.000 de rezidenţi din acest oraş cu cinci milioane de locuitori, va rămâne în vigoare până pe 29 iulie.
Aceste persoane vor putea să iasă din locuinţe doar pentru a merge la muncă sau la şcoală, pentru a face exerciţii fizice şi pentru a cumpăra alimente şi produse de primă necesitate.
Persoanele care locuiesc în afara zonei de izolare nu vor putea să pătrundă în acel perimetru, iar Poliţia va fi mobilizată pentru a asigura respectarea acestei interdicţii.
Numeroase companii vor trebui să se închidă din nou, la doar câteva săptămâni după reluarea activităţilor.
„Acestea sunt măsuri extraordinare”, a recunoscut prim-ministrul Daniel Andrews, care le-a justificat prin „natura acestui virus, care este astfel încât (…) dacă nu luăm aceste măsuri acum, vom ajunge să plasăm în izolare tot oraşul”. „Nu vreau să ajungem acolo”, a adăugat el.
Daniel Andrews a precizat, totodată, că i-a solicitat premierului ţării, Scott Morrison, să devieze zborurile internaţionale cu destinaţia Melbourne către alte oraşe din ţară.
Analizele au arătat „un număr semnificativ” de cazuri noi în rândul angajaţilor hotelurilor în care au fost plasaţi australienii veniţi din străinătate sau care au încălcat protocoalele sanitare, a declarat premierul statului Victoria.
Până în prezent, Australia, mai degrabă un model în lupta împotriva coronavirusului, a înregistrat circa 7.800 de infectări şi 104 decese provocate de COVID-19, la o populaţie de 25 de milioane de locuitori.
Mai multe regiuni ale vastului continent insular nu mai au cazuri active de coronavirus, ceea ce permite multor state australiene să continue să elimine măsurile de izolare impuse la sfârşitul lunii martie.
Semne ale valului 2 de COVID-19? În Australia e iar penurie de hârtie igienică