Şaisprezece persoane, printre care şi copii, au murit miercuri seară în urma unei scurgeri de gaze într-un cartier de barăci din Boksburg, la aproximativ 40 de kilometri est de Johannesburg.
„Am confirmat decesul a 16 persoane la faţa locului – opt bărbaţi, cinci femei şi trei copii”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă, William Ntladi, adăugând că alte 16 persoane au fost rănite.
„Dintre răniţi, patru sunt spitalizaţi în stare critică, 11 sunt stabili, iar ultimul, un minor, este acum pe deplin conştient", a detaliat el.
Autorităţile anunţaseră iniţial cel puţin 24 de morţi.
Chemate în jurul orei 20:00, iniţial pentru ceea ce părea a fi o explozie, serviciile de urgenţă au descoperit că era vorba de o scurgere de gaz. La faţa locului a fost găsită o sticlă de oxid de nitrat.
„Când am ajuns, am văzut zeci de persoane zăcând în toată zona din cauza inhalării acestui gaz toxic", a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit primelor cercetări, aceştia au fost otrăviţi de o scurgere dintr-o butelie.
„Se pare că este vorba de o scurgere de gaz dintr-o butelie, despre care se crede că este vorba de oxid de nitrat, un gaz foarte toxic care i-a afectat pe locuitorii acestei aşezări din Boksburg", a explicat William Ntladi.
„Informaţiile preliminare indică faptul că aceste persoane foloseau acest gaz în cadrul activităţilor lor ilegale de minerit", a declarat el pentru AFP. Se pare că minerii foloseau gazul pentru a extrage ilegal aurul din pământ.
Echipele de salvare, urmate de poliţia judiciară, au cercetat noaptea târziu întreaga zonă afectată, un amalgam de barăci mizere din cărămidă şi tablă ondulată, după cum au observat la faţa locului jurnaliştii AFP. Barăcile se află la poalele unei vechi mine abandonate.
În timpul nopţii, vecinii s-au adunat în jurul unui foc pentru a-i urmări pe poliţişti şi pe experţi.
Chinuită de şomajul endemic, Africa de Sud găzduieşte mii de mineri ilegali supranumiţi „zama zamas", care trăiesc adesea în barăci.
Cei care „încearcă şi iar încearcă", în limba zulu, coboară în minele care au fost abandonate pentru că adesea nu mai sunt suficient de profitabile şi încearcă să extragă ce metale preţioase, pietre sau chiar cărbune au mai rămas.
Boksburg, o suburbie a clasei de mijloc din Johannesburg, a fost lovită luna trecută de un cutremur cu magnitudinea 5, probabil cauzat de craterele tunelurilor şi puţurilor legate de activitatea minieră din zonă.
Cutremurul, care a fost resimţit până în capitala economică a Africii de Sud şi care s-a produs în toiul nopţii la zece kilometri sub suprafaţa pământului, nu a provocat victime.
Tot la Boksburg a explodat o cisternă cu gaz în ajunul Crăciunului, ucigând în total 41 de persoane.