Atac la granița României. O dronă a intrat în spațiul nostru aerian. RO-Alert în Tulcea și 4 avioane ridicate de la sol

Atac la granița României. O dronă a intrat în spațiul nostru aerian. RO-Alert în Tulcea și 4 avioane ridicate de la sol
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În noaptea de luni spre marți, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat un nou atac cu drone în Ucraina, în apropierea frontierei cu România.

Acesta a determinat instituirea unei alerte aeriene în județul Tulcea și emiterea unui mesaj RO-Alert pentru avertizarea populației din zona respectivă.

Detalii despre atacul cu drone și reacția forțelor române și italiene

Atacul a avut loc în apropierea frontierei României, iar forțele ruse au vizat obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina.

Ca măsură de precauție, autoritățile române au activat alertele necesare și au trimis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-Alert pentru zona de nord-est a județului Tulcea.

Conform MApN, acest incident a fost notificat autorităților de către Centrul Național Militar de Comandă, luni seara, în jurul orei 23:30.

Supraveghere aeriană și măsuri de protecție

Drept urmare, Forțele Aeriene au desfășurat misiuni de supraveghere și protecție a spațiului aerian românesc.

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, alături de două avioane Eurofighter ale Forțelor Aeriene Italiene, au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea și Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Aceste aeronave au avut rolul de a monitoriza și proteja spațiul aerian al României, în cadrul misiunilor de Poliție Aeriană.

Dronă în spațiul aerian românesc

În cadrul atacului, sistemul radar al României a semnalat posibilitatea ca una dintre dronele implicate să fi pătruns, pentru scurt timp, în spațiul aerian românesc, la est de localitatea CA Rosetti, județul Tulcea.

Această dronă ar fi intrat pe o adâncime de până la 500 de metri în spațiul aerian românesc, însă contactul cu aceasta a fost pierdut pe teritoriul ucrainean.

Concluzii și măsuri ulterioare

Alerta aeriană a fost ridicată marți dimineața, la ora 04:50, iar aeronavele de luptă s-au întors la bazele aeriene de dislocare.

Ministerul Apărării Naționale va continua cercetările al sol în zonele afectate și va continua misiunile de supraveghere a spațiului aerian pentru a preveni orice alt risc similar.

De asemenea, structurile aliate sunt constant informate despre evoluția situației generate de atacurile rusești.

MApN a reiterat ferm condamnarea acestor atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, subliniind că acestea sunt nejustificate și în contradicție flagrantă cu normele de drept internațional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇