Aristotel Căncescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, a fost condamnat, marţi, definitiv, la 7 ani şi zece luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.
Fostul politician braşovean a fost ridicat deja de poliţişti dintr-un imobil din Râşnov, construit ca activ al firmei sale Canaris şi pe care l-ar fi folosit în ultimii ani drept locuinţă, urmând să fie dus în penitenciarul Codlea, au informat surse apropiate cauzei.
"La data de 1 februarie, poliţişti din cadrul Poliţiei Staţiunii Râşnov au pus în executare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Tribunalul Braşov pe numele unui bărbat, în vârstă de 70 ani din judeţul Braşov, prin care este condamnat la o pedeapsă de 7 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie. Bărbatul, care nu era urmărit naţional, a fost preluat şi urmează a fi depus în Penitenciarul Codlea", a transmis și IPJ Braşov.
Magistraţii Curţii de Apel Braşov au admis apelul declarat de DNA Braşov şi, după ce au desfiinţat o parte din sentinţa Tribunalului Braşov, pronunţată în 30 aprilie 2020, l-au achitat pe Căncescu cu privire la comiterea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dar l-au condamnat pentru trafic de influenţă, luare de mită şi abuz în serviciu.
Astfel, după contopirea unor pedepse, inculpatul Căncescu are de executat în final pedeapsa de 7 (şapte) ani şi 10 (zece) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o perioadă de 5 ani, se arată în soluţia postată pe portalul instanţelor.
Totodată, instanţa a decis confiscarea de la S.C. Canaris S.R.L. Braşov, firmă controlată de Căncescu, a sumei de 1.248.704,95 lei, "primită ca mită".
În acelaşi dosar, în care au fost inculpate mai multe persoane, omul de afaceri şi fost deputat Ion Diniţă a fost condamnat, pentru complicitate la abuz în serviciu, la o pedeapsă de 3 ani cu suspendare, după ce iniţial primise 4 ani cu executare.
Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată în 17 decembrie 2014, de procurorii DNA Braşov pentru ”infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare a banilor, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu”.
La începutul procedurii penale, el a fost în arest la domiciliu.
Aristotel Căncescu a fost preşedinte al CJ Braşov timp de trei mandate, fiind ales în această funcţie sub sigla PNL.