Arafat susține că deschiderea anului școlar nu a avut un impact major asupra infectărilor cu Covid-19. De Revelion, ne sfătuiește să stăm acasă

Arafat susține că deschiderea anului școlar nu a avut un impact major asupra infectărilor cu Covid-19. De Revelion, ne sfătuiește să stăm acasă

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat afirmă că deschiderea anului şcolar nu a adus „un impact major” în privinţa creşterii numărului de infectări cu noul coronavirus, însă atrage atenţia asupra faptului că „de apărut sigur or să fie” focare de infectare în unităţile didactice.

Întrebat vineri seară, într-o emisiune la Digi 24, dacă fenomenul de creştere a numărului cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este un efect al deschiderii anului şcolar, secrerarul de stat din MAI a răspuns că deschiderea şcolii nu a adus „un impact major” cu privire la această creştere, ci este vorba despre un cumul de factori.   

ADVERTISING

Tot mai multe școli se închid și trec la scenariul roșu

"Probabil, nu putem să spunem că este de acolo efectul, dar este clar că anul şcolar va duce la o creştere şi acum începem să o vedem. Este, poate, mixt şi din alte motive, pentru că s-au întâmplat în acelaşi timp aproape, s-au întors oamenii la muncă, sunt mai multe lucruri care au dus la această creştere.

Dar trebuie să urmărim mai departe, să vedem: apar focare, nu apar focare în şcoli, cât de des apar, pentru că de apărut sigur or să fie. Cât de des, cât de frecvent, cât de serioase sunt focarele care apar...”, a declarat Raed Arafat.  

ADVERTISING

El a spus că nu ştie să fi fost semnalate "probleme grave sau critice” în ceea ce priveşte răspândirea bolii în urma deschiderii anului şcolar.  "Noi acum aşteptăm, cum vă spun, asta nu se calculează, acum, aşteptăm să vedem şi prima săptămână din octombrie, dar e clar că mergem spre o situaţie din ce în ce mai complexă. (...)  Noi mergem spre o situaţie care e posibil să nu vedem în timpul ei o scădere", a afirmat Arafat.   

El a atras atenţia părinţilor care duc şi iau copiii de la şcoală să nu intre în aglomeraţii, să respecte regulile de distanţare pentru că, în caz contrar, devine inutil efortul de a respecta regulile în interiorul unităţilor de învăţământ.  "Dacă nu e un proces complet, partea în care nu se respectă regulile devine periculoasă”, a explicat Arafat.

ADVERTISING

Crăciun și Revelion altfel

Raed Arafat a mai spus că anul acesta, nu mai sunt de conceput sărbători de Crăciun și Revelion așa cum au fost anul trecut și i-a avertizat pe cei care în perioada aceasta obișnuiau să își facă rezervări în străinătate că riscă să-și piardă banii.

„Uitați-vă în jurul nostru, toate țările iau măsuri serioase, nu e de glumit”, a spus secretarul de stat.

Întrebat ce restricții vor fi aplicate de sărbătorile de iarnă, Raed Arafat a subliniat că este foarte greu de spus acum cum va fi în decembrie și că depinde cum va evolua situația epidemiologică. Cel mai probabil, deciziile vor începe să fie discutate abia în noiembrie.

„Cred că astfel de decizii trebuie să fie discutate prin noiembrie - care este situația, care vor fi măsurile, cum vor fi măsurile, unde se va face o anumită activitate sau alta. Nu uitați că e aspectul bisericilor în Crăciun și după care avem și toate restaurantele care organizează Revelion și care vor începe presiunile că vor să organizeze revelioane ca în fiecare an”, a spus Arafat.

„Petreceri de Revelion ca în alți ani - eu cred că n-avem să ajungem la asta. Acum ca în alți ani încă e prea devreme. O spun acum, cu toată răspunderea: acum să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 - nu cred! ”, a spus Raed Arafat.

Întrebat ce i-ar sfătui pe românii care în alți ani în această perioadă deja căutau oferte pentru Revelion, Raed Arafat a spus că și-ar păstra același sfat pe care l-a dat și înainte de concediile de vară: „Preferabil, vacanța acasă!”. Oficialul a explicat apoi de ce dă acest sfat: „Ca să nu te trezești în situația că trebuie să-ți anulezi biletul, că trebuie să-ți anulezi rezervarea, că nu primești banii înapoi”.

OMS avertizează: Peste 2 milioane de oameni vor muri de Covid-19, dacă nu se iau mai multe măsuri contra pandemiei


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇