Aproape 100 de percheziţii au loc, joi, la sediile unor instituţii publice şi la domiciliile unor persoane, fiind vizați funcţionari din judeţul Suceava care au acordat documente de identitate româneşti neconforme cu realitatea unor cetăţeni ruşi, moldoveni şi ucraineni.
Activităţile operative sunt realizate într-un dosar de luare de mită şi fals informatic, precum şi dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.
Ancheta vizează destructurarea unei reţele care, prin intermediul unor funcţionari din cadrul unui serviciu de evidenţa populaţiei şi al unei primării, a obţinut documente de identitate româneşti neconforme cu realitatea, în ceea ce priveşte domiciliul pentru persoane născute în Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova şi alte ţări din fosta URSS.
Datele nereale se referă la certificate de cetăţenie falsificate şi la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, totul cu scopul obţinerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identităţii, a cetăţeniei române şi, după caz, a domiciliului sau a reşedinţei în România.
Beneficiarii au obţinut cărţi de identitate cu stabilirea domiciliului la imobile aparţinând unor cetăţeni români care nu erau titularii spaţiului respectiv (clădiri improprii sau dezafectate) sau fără acordul proprietarilor, prin întocmirea în fals a declaraţiilor de luare în spaţiu şi, implicit, fără prezenţa lor în faţa funcţionarului de la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor.
”Astfel, în cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidenţă a populatiei şi-au stabilitt domiciliul în mod fictiv peste 1700 de persoane născute în Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state membre ale fostului URSS”, precizează Parchetul.
Marţi, într-un dosar similar, au avut loc 206 percheziţii în judeţul Botoşani, în urma cărora doi funcţionari publici au fost reţinuţi, iar alţi doi au fost plasaţi sub control judiciar.