Angajații TAROM protestează pentru bani, dar compania are pierderi colosale: "Mulți am rămas la salariul minim. Venim cârpiți la muncă!"

Angajații TAROM protestează pentru bani, dar compania are pierderi colosale: "Mulți am rămas la salariul minim. Venim cârpiți la muncă!"

Circa 100 de angajați de la TAROM protestează în fața sediului companiei, nemuțumiți de salariile pe care le primesc.

TAROM este compania aeriană a statului român. 97% din participație e a Ministerului Transporturilor. Iar restul se împarte între Regia Autonoma „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA R.A (tot de stat), Compania Națională „Aeroporturi București” S.A și SIF Muntenia (care are doar 0,08% din acțiuni).

TAROM înregistrează de mai mulți ani pierderi uriașe. Mai exact, la finalul fiecăruia dintre ultimii 5 ani (fără a pune la socoteală 2021, al cărui bilanț nu e finalizat – n.red.), TAROM a pierdut: 46.966.754 de lei (în 2016), 172.355.725 de lei (în 2017), 182.779.220 de lei (în 2018), 169.649.886 de lei (în 2019) și 439.807.079 de lei (în 2020).

ADVERTISING

Rapoarte realizate de-a lungul timpul de Corpul de Control al premierului au arătat că de la TAROM dispar misterios tot soiul de lucruri, de la mâncarea pentu catering până la piese de avion.

În consecință, TAROM a fost recunoscută de mai mulți miniștri ai Transporturilor drept „gaură neagră” în bugetul statului. S-a promis redresarea financiară, dar fără succes imediat.

Ba mai mult, presa a relatat că TAROM a rămas una dintre companiile preferate de politicieni care vor să le ofere sinecuri apropiaților.

În acest context, circa 100 de salariați aflați în timpul liber au ieșit la protest la sediul companiei, susținând că, – în ciuda imaginii publice a companiei – mulți dintre angajați lucrează, totuși, pe salarii foarte mici. Iar compania nu le-a dat niciun semn că ar intenționa să pună mai mult preț pe munca lor.

ADVERTISING

Grevă japoneză, timp de o săptămână

„Nemulţumirile sunt legate de lipsa unei grile de salarizare la compania TAROM, apoi remuneraţia angajaţilor companiei. Din cei 1.271 de angajaţi, peste 400 sunt plătiţi cu salariul minim, în lipsa unor măsuri sociale acordate angajaţilor companiei.

Am rămas cu salariile foarte, foarte jos. Ultima majorare de salariu a fost în 2008. (...)

Peste 400 de salariați sunt plătiţi cu 2.550 de lei salariu brut, în mână 1.536 lei, iar aproximativ 400 de salariaţi au un salariu negociat de 3.500 de lei, în mână sub 3.000 de lei.

Cel mai bine sunt plătiţi piloţii şi personalul navigant. Inclusiv în Planul de restructurare transmis anul trecut de companie Comisiei Europene există un capitol care spune că ineficienţa angajaţilor companiei TAROM este dată şi de slaba salarizare (cu excepţia personalului navigant TAROM)

ADVERTISING

Suntem într-o grevă japoneză de o săptămână.

Neavând personal suficient, practic muncim mai mult decât ar trebui. De exemplu, lucrează doi mecanici la cinci avioane.

Ar trebui să fie cinci mecanici la cinci avioane. Aşteptăm să sensibilizăm Ministerul Transporturilor, Guvernul României şi managementul politic pus la TAROM şi să găsească soluţie să angajeze personal la un nivel suficient", a declarat preşedintele Sindicatul Unit TAROM, Narcis Pascu, pentru Agerpres.

Pascu a mai precizat că parte dintre salariați nu își pot lua concediul de odihnă, din cauză că nu există suficient personal.

„În Acordul Colectiv de Muncă noi avem dreptul la concediu de odihnă, care nu a mai fost acordat pe parcursul ultimelor 3-4-5 ani, în întregimea sa.

Avem un angajat care a ieşit la pensie acum - şi a constatat că a avut de luat în ultimii 12 ani, concediu neefectuat, 833 de zile. Aceasta este o încălcare a acordului.

O altă încălcare a acordului este legată de faptul că avem salariaţi încadraţi în condiţii deosebite de muncă, care au 12 zile de concediu suplimentar plătit şi neefectuat, deci practic nici nu a fost plătit, nici efectuat în ultimii doi-trei ani de zile", a precizat Pascu.

Principala revendicare: să crească bugetul de salarii cu peste o treime

Salariații sunt nemulțumiți și din cauză că nu s-au mai schimbat uniformele.

Sindicatul condus de Narcis Pascu solicită majorarea cu mai bine de o treime a fondului de salarii.

„Noi venim cârpiţi la locul de muncă, cei care suntem în relaţia cu pasagerul, de la check-in, poarta de îmbarcare, rampă, în zona operaţională. Bonul de masă este 10 lei când pe piaţă acum se vorbeşte de 30 de lei (...).

Am solicitat o majorare a bugetului de salariu de 35% ca să putem să ne încadrăm într-un salariu decent.

Procentul din bugetul de cheltuieli referitor la salariile TAROM este de 11,8%, în comparaţie cu recenta grevă a STB-ului unde bugetul de salarii la această societate comercială era de 74% din total cheltuieli, iar piaţa de aviaţie internaţională are 34-37% buget de salarii în total cheltuieli", a mai spus Narcis Pascu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇