Alte două dosare închise după prescripție: Scapă o judecătoare care lua mită de la interlopi prin intermediul unei ghicitoare și un fost europarlamentar

Alte două dosare închise după prescripție: Scapă o judecătoare care lua mită de la interlopi prin intermediul unei ghicitoare și un fost europarlamentar

Numărul celor care scapă de acuzații grație deciziei CCR pe prescripție crește. Cele mai noi cazuri sunt ale unei judecătoare care lua mită de la interlopi prin intermediul unei ghicitoare și unui fost europarlamentar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, care în iulie 2020 primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce faptele s-au prescris.

La judecarea apelului, Instanţa supremă a constatat că faptele de care este acuzată judecătoarea s-au prescris, fiind aplicate în acest sens două decizii ale Curţii Constituţionale. În consecinţă, condamnarea de la prima instanţă a fost anulată.

ADVERTISING

Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a fost suspendată în funcţie în mai 2018, însă, după ce dosarul ei a fost închis, va primi toate salariile restante, ea având şi vechimea necesară pentru a beneficia de pensie specială.

Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi.

Astfel, în anul 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă (tentativă de omor calificat, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ea a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi cei nouă inculpaţi din dosar.

Banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relaţie apropiată.

Și un fost europarlamentar scapă de acuzații

Totodată, Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva liberalului Petru-Constantin Luhan, fost europarlamentar PDL, acuzat că şi-a decontat ilegal cheltuieli de transport în valoare de 50.000 de euro pentru deplasările către Strasbourg sau Bruxelles, după ce judecătorii au constatat că faptele de care este acuzat s-au prescris.

ADVERTISING

De menţionat că liberalul a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2019, însă a fost nevoie de trei ani pentru ca judecătorii de la Tribunalul Bucureşti să ajungă la o concluzie, procesul având 28 de termene de judecată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 17 martie 2010 - 6 martie 2012, Petru-Constantin Luhan, în calitatea de europarlamentar, a depus la Parlamentul European 37 de cereri false prin care a solicitat rambursarea unor cheltuieli de transport în valoare de peste 50.000 de euro.

"La cererile respective, inculpatul a ataşat mai multe documente justificative (facturi fiscale, chitanţe, bonuri de combustibil) având acelaşi caracter ilicit, prin care s-au supraevaluat costurile unor bilete de avion şi s-au atestat deplasări cu autoturismul între localitatea de domiciliu a inculpatului şi locul de muncă, în principiu oraşele Strasbourg sau Bruxelles, deplasări care, în realitate, erau efectuate cu avionul", arăta DNA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇