Armata Rusiei a suferit pierderi grele în războiul din Ucraina. Dar asta nu înseamnă că nu ar ataca Occidentul, avertizează mai mulți oficiali și experți militari.
La aproape trei ani de la declanșarea invaziei la scară largă, trupele ruse rămân blocate într-un război de uzură. Dar Occidentul nu poate sta liniştit, atrag atenția experții.
Gabrielius Landsbergis, care a ocupat până la sfârșitul anului trecut funcția de ministru de Externe al Lituaniei, stat membru al Uniunii Europene și NATO aflat la granița cu Rusia, a declarat pentru Business Insider că Rusia a investit masiv în mașinăria sa de război.
"Rușii nu doar repară tancurile de pe câmpul de luptă, ci și construiesc unele", a spus el. Construiesc drone și au avut ani de zile la dispoziție să testeze și să experimenteze. Ei au experimentat lupte moderne, în timp ce Occidentul și-a lăsat să ruginească anumite capacități.
"Aș spune că Rusia este probabil mai periculoasă decât a fost vreodată", a spus Landsbergis.
"Nu ignorați Rusia!"
Keir Giles, consultant la Chatham House's Russia and Eurasia Programme, a declarat pentru publicația americană că problemele pe care Rusia le are în Ucraina nu exclud posibilitatea unui atac rusesc în altă parte.
În opinia sa, a te baza pe problemele armatei ruse în Ucraina pentru a presupune că Moscova nu mai poate ataca în altă parte e un raționament care "ignoră obiceiul Rusiei de a se convinge singură, în mod greșit, că e capabilă să facă ceva și să lanseze un atac".
Dacă Moscova ia o decizie bună sau greșită pentru interesele sale, nu mai contează. "Consecințele sunt devastatoare", subliniază Giles.
El a remarcat, de asemenea, că pierderile grele de efective nu au descurajat Rusia să-și continue atacul asupra Ucrainei.
Mulți dintre soldații profesioniști cu care Rusia a început acest război au dispărut acum de pe front, împreună cu cantități uriașe de echipamente. Ucraina a estimat în această lună că Rusia a pierdut 833.000 de soldați de la începutul războiului, în februarie 2022. Rusia se bazează adesea pe forțe dispensabile și pe echipamente vechi de decenii scoase din depozite pentru a astupa găurile din armată.
Însă puterea militată a Rusiei e departe de a fi terminată.
Economia și industria sa se află pe picior de război, iar forța de muncă face ore suplimentare pentru reconstrucție și reînarmare. Așa cum a declarat în toamnă principalul general american din Europa, Rusia are forțe, precum capacitățile aeriene strategice și submarinele, care "abia au fost atinse" de război. El a mai spus că armata rusă s-a mărit.
"Povestea că Rusia este epuizată e cea mai periculoasă. Sincer, cred că Rusia pur și simplu nu este epuizată. Cred că este în mod clar pe calea războiului", a spus Landbergis.
Rusia are efective mult mai mari decât înainte de război și, deși acei membri ai serviciului sunt mai puțin pregătiți decât soldații pe care Rusia i-a avut la începutul războiului, aceștia capătă o experiență importantă.
George Barros, expert în război la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), a declarat că Rusia "are pregătirea și capacitatea de a se ridica și posibil de a ataca membrii din flancul estic al NATO", care include țările baltice - Lituania, Letonia și Estonia.
Andris Sprūds, ministrul leton al Apărării, adaugă că "acest război ne-a învățat că chiar și o Rusie slăbită este tot o Rusie periculoasă".
"Deși eforturile Rusiei se concentrează în prezent pe războiul din Ucraina, nu este momentul să ne relaxăm și să lăsăm garda jos", a spus el. "Estimăm că Rusia își va reconstitui capacitatea militară în următorii cinci ani; prin urmare, trebuie să facem totul pentru a ne pregăti împotriva unui potențial atac", a adăugat el.
Pe picior de război cu Rusia
Multe țări europene avertizează că Rusia ar putea acționa împotriva lor.
Suedia a început să le ofere cetățenilor o broșură în care aceștia sunt sfătuiți cum să se pregătească pentru război, iar ministrul Apărării a avertizat recent că, în timp ce forțele Rusiei au fost "prinse în Ucraina", Rusia "reprezintă o amenințare pentru Suedia, la fel ca și pentru restul NATO", adăugând: "Nu putem exclude un atac rusesc asupra țării noastre."
Ministrul polonez de Externe a menţionat anul trecut că nu ar fi surprins dacă Rusia ar ataca țara sa.
Hamish de Bretton-Gordon, expert în apărare și fost comandant al Forțelor chimice, biologice, radiologice și nucleare comune ale Regatului Unit, a declarat pentru publicația citată că Rusia, după ce a fost "tocată" în Ucraina, cel mai probabil nu e în măsură să atace convențional.
Dar "mașinăria de război rusească este în funcțiune în acest moment", așa că Rusia ar putea fi o amenințare mai serioasă în cinci până la 10 ani. NATO are "puterea copleșitoare" de a face față unui atac, dar Rusia ar putea provoca daune importante.
Atacurile au început deja
Oficialii europeni spun că atacurile rusești au început, menționând atacuri hibride, cum ar fi atacuri cibernetice, incendiere, tentative de asasinare și atacuri asupra infrastructurii.
"Putin conduce deja atacuri în Europa, ne testează și forțează liniile roșii”, a declarat Margus Tsahkna, ministrul de Externe eston. Atacurile hibride rusești au fost "acte de război la care decidem să nu răspundem".
Dacă Occidentul nu trimite un semnal puternic Rusiei să înceteze, Rusia va escalada, consideră Tsahkna: "Fără repercusiuni clare pentru acțiuni, (rușii) sunt încurajați să meargă mai departe."
Landsbergis a spus că Lituania se pregătește pentru o perioadă în care Rusia va ținti Europa. Estonia face același lucru și își propune acum să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare, un procent mai mare decât alocă SUA, din cauza "necesităților reale".
Această pondere din PIB vizată acum atât de Estonia, cât și de Lituania ar fi cea mai mare alocată de la un stat membru NATO.
Unii lideri și experți europeni avertizează că aliații NATO de pe continent nu produc suficientă muniție și armament, în pofida creșterii ratelor de producție.
Sprūds, ministrul leton al Apărării, a spus că "trebuie să investim în apărarea noastră" prin "creșterea finanțării apărării, creșterea producției, creșterea rezistenței noastre și sprijinirea Ucrainei în timp ce luptă pentru noi toți".
În cele din urmă, "trebuie să ne pregătim, urmează cele mai periculoase vremuri".
T.D.