17 cazuri de febră West Nile au fost identificate în Albania, trei dintre acestea soldându-se cu decese, a raportat Institutul de Sănătate Publică (IPH) din această ţară.
Autoritatea sanitară a actualizat marţi informaţia potrivit căreia nouă persoane cu vârsta de peste 70 de ani fuseseră spitalizate din cauza virusului West Nile, informează Xinhua.
După raportul IPH de luni, Silvia Bino, şefa Departamentului de Control al Bolilor Infecţioase din cadrul Institutului de Sănătate Publică, a îndemnat publicul să "rămână calm, dar vigilent" în faţa virusului.
Potrivit actualizării sale pentru mass-media locale, 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, iar 20% au febră sau dureri; cu toate acestea, doar 1% au dezvoltat simptome severe.
Cazurile au fost detectate în principal în luna iulie, iar toate persoanele decedate aveau peste 62 de ani. Potrivit raportului, cetăţenii în vârstă, în special cei cu probleme de sănătate subiacente, sunt mai vulnerabili la infecţie.
Cazurile au fost semnalate în principal în oraşul Lushnjë şi judeţele Fier, Kurbin şi Berat.
Eugena Tomini, directoarea institutului, a explicat pentru mass-media locale că febra West Nile este o boală zoonotică necontagioasă, care circulă în principal la păsări şi afectează sistemul nervos uman. Virusul poate fi transmis la oameni prin înţepături de ţânţari.
Printre simptomele bolii se numără febra, durerile musculare severe, durerile de cap intense şi petele pe piele.
Institutul avertizează că infecţia cu virusul West Nile poate fi confundată cu gripa sezonieră şi sfătuieşte locuitorii să fie atenţi la simptome şi să ia măsuri suplimentare pentru a se proteja de înţepăturile de ţânţari.
Albania a experimentat un focar de febră West Nile în 2012 şi a înregistrat câteva cazuri în 2017 şi 2018.