Accidentul aviatic de la Milano: Coincidență sinistră, Pilatus Pc-12 - un „SUV al avioanelor”. Posibile cauze ale prăbușirii

Accidentul aviatic de la Milano: Coincidență sinistră, Pilatus Pc-12 - un „SUV al avioanelor”. Posibile cauze ale prăbușirii
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Coincidenţă sinistră în cazul avionului prăbușit la Milano, care se presupune că era pilotat de omul de afaceri român Dan Petrescu și în care ar fi murit și familia acestuia. Accidentul aviatic din Milano s-a petrecut pe strada care dă numele celei mai mari tragedii aviatice din istoria Italiei.

Avionul în care se afla Dan Petrescu, unul dintre cei mai bogaţi români, împreună cu familia, s-a prăbuşit peste o clădire goală, în curs de renovare, în zona San Donato, lângă staţia de metrou de pe strada 8 octombrie 2001.

Numele acestei străzi a fost dat pentru a comemora cea mai mare tragedie aeriană civilă din istoria Italiei, tragedia Linate.

ADVERTISING

Acum 20 ani, în dimineaţa zilei de 8 octombrie, un avion al companiei Scandinavian Airlines care transporta spre Danemarca 110 pasageri s-a ciocnit cu un business jet cu patru pasageri la bord. În urma coliziunii, toate cele 114 persoane au murit pe loc, plus alţi patru angajaţi ai companiei care administra aeroportul.

Printre victimele acelei tragedii s-a aflat şi un cetăţean român, dar şi un italian născut chiar în San Donato, pe strada unde duminică s-a prăbuşit avionul în care se afla miliardarul român şi în memoria căruia a fost dat numele străzii.

Pilatus Pc-12, aparatul prăbuşit la Milano, este „SUV-ul avioanelor”

Despre aparatul de zbor care s-a prăbușit duminică, Pilatus PC-12, se spune că este „SUV-ul avioanelor” şi costă până la 4,3 milioane de dolari.

ADVERTISING

Avionul avea șase ani și s-ar fi prăbuşit la aproximativ trei minute după decolare, potrivit datelor Flightradar24.

Aeronava cu aripi joase are un singur motor, fiind produsă de Swiss Pilatus Aircraft, cu o capacitate mare de încărcare. Este proiectată pentru a fi utilizată la transportul uşor şi pentru zboruri de afaceri. În lumea aeronauticii este cunoscut ca un proiect excelent, realizat de o companie cu o lungă experienţă în construcţia de aparate aeriene.

Pe site-ul său, compania elveţiană îl numeşte „SUV-ul aerian”, citând o recenzie a unei reviste de specialitate din lumea aviaţiei. Cea mai actualizată variantă se numeşte PC-12NGX, echipat cu cele mai noi inovaţii și cu cel mai mare confort la bord.

ADVERTISING

Este un avion care poate atinge o viteză de croazieră de 290 de noduri, aproximativ 537 de kilometri pe oră. Poate zbura pe o rază de peste 1.800 de mile marine: 3.3.000 de kilometri, la o altitudine maximă de 30.000 de picioare.

Este alimentat de un singur motor de la Pratt & Whitney, una dintre cele mai cunoscute companii de motoare aeronautice. Poate avea la bord maxim 10 pasageri, în regim normal. Unele modele sacrifică scaunele, pentru a găzdui câteva pătuţuri sau elimină total scaunele, pentru a creşte capacitatea de încărcare.

Este certificat pentru zborul cu un singur pilot, care poate fi însoţit de un copilot.

Interiorul celor mai recente versiuni este proiectat în colaborare cu BMW Designwork şi integrează toate funcţiile principale de conectivitate, Wi-Fi şi sisteme de divertisment.

Conform preţurilor publicate pe portalul AvBuyer, un Pc-12 2017 folosit poate costa până la 4,3 milioane de dolari şi poate fi închiriat pe oră cu aproximativ 1.800 de dolari.

Primele ipoteze despre cauza prăbușirii avionului

Expertul în aviație Dan Andrei spune că avionul pilotat de omul de afaceri Dan Petrescu este unul foarte sigur. Cauzele prăbușirii pot fi multiple. Prima ipoteză avansată de expert este că motorul a cedat.

„Pilatus este socotit acum cel mai sigur avion turbopropulsor cu un singur motor. El, într-o perioadă de 30 de ani, este încă în producție și au fost produse peste 1.700 de aeronave de tipul acesta. Este foarte sigur”, a declarat Dan Andrei, la Aleph News.

Avionul are 9 locuri, zboară cu o viteză de 500 de kilometri pe oră, „o viteză foarte bună pentru un turbopropulsor”, și zboară aproximativ 5 ore, adică 2.800 de kilometri.

De la București poate să ajungă oriunde în Europa.

„Cauzele pot fi multiple. Prima idee care-mi vine în minte este că a avut o cedare de motor. Motorul este turbopropulsor, înseamnă că el antrenează o elice, dar motorul este cu turbină și putea la un moment dat să ia o pasăre sau din varii motive să aibă o defecțiune la compresor sau turbină și în felul acesta să producă un incendiu”, a explicat Dan Andrei.

Un avion de mici dimensiuni înmatriculat în România s-a prăbușit pe o clădire de la periferia orașului Milano. Cei opt oameni de la bordul avionului pilotat de Dan Petrescu au murit.

Citește mai multe despre accidentul aviatic:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇