A 93-a ediţie a galei Premiilor Oscar, în această seară: Pumnii strânşi pentru Colectiv!

A 93-a ediţie a galei Premiilor Oscar, în această seară: Pumnii strânşi pentru Colectiv!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cea de-a 93-a gală a Premiilor Oscar are loc, anul acesta, la 25 aprilie, după ce a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei de COVID-19. În competiție a intrat și documentarul românesc ”Colectiv”.

Gala premiilor Oscar va debuta la ora 8.00 pm şi va fi transmisă în peste 200 de state, fiind urmată de „Oscars: After Dark”, un program special, susţinut după ceremonia decernării premiilor.

Regizat de Alexander Nanau, ”Colectiv” este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar, unde concurează la categoriile ''cel mai bun documentar" şi "cel mai bun lungmetraj internaţional".

O coproducţie România-Luxemburg, "colectiv" este o poveste captivantă ce prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti, după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

ADVERTISING

Lista completă a competitorilor și programul pot fi consultate AICI.

Ceremonie în pandemie

Iniţial, ceremonia de decernare a premiilor Oscar trebuia să aibă loc pe 28 februarie, însă criza sanitară declanşată de noul coronavirus a determinat închiderea cinematografelor şi a bulversat calendarul producţiilor hollywoodiene.

Academia Americană de Film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS), instituţia care decernează premiile Oscar, a decis în acest context să modifice termenul limită de lansare a filmelor eligibile la Oscar, de la 31 decembrie 2020 la 28 februarie 2021.

Gala Oscar a mai fost amânată în trecut, aşa cum s-a întâmplat în 1938, după inundaţiile din Los Angeles, în 1968, după asasinarea lui Martin Luther King, şi în 1981, după tentativa de asasinare a preşedintelui Ronald Reagan. Însă niciodată această ceremonie nu a fost decalată cu mai mult de o săptămână.

ADVERTISING

Pentru ediţia de anul acesta, Academia Americană de Film plănuieşte o gală cu o participare limitată la aproximativ 170 de persoane, unde vor asista în persoană doar cei nominalizaţi, cei care îi însoţesc şi prezentatorii, decizie ce va reduce substanţial numărul participanţilor.

De asemenea, s-a renunţat la biletele de intrare la care aveau acces prin tragere la sorţi membrii Academiei şi la alte evenimente foarte importante, precum dejunul cu nominalizaţii la premiile Oscar, desfăşurat cu o săptămână înainte de gală, sau la petrecerea Governor's Ball, organizată imediat după ceremonie.

Tehnici noi și locații diferite

Producătorii au explicat că ceremonia va fi transmisă în 24 de cadre pe secundă şi în format panoramic.

Ei au anunţat totodată că se vor folosi mai degrabă tehnici de peliculă decât de televiziune şi că vor fi "trei ore de divertisment", bazate pe "optimism şi sinceritate", potrivit detaliilor prezentate de revista Variety, la 20 aprilie 2021, şi preluate de EFE.

ADVERTISING

Se vor folosi două locaţii diferite pentru a celebra o gală cu o prezenţă fizică cât mai amplă, mutând teatrul de operaţiuni de la Dolby Theatre în gara din Los Angeles (Union Station), principala noutate a acestor premii.

Gala a pregătit şi două scene la Londra şi la Paris pentru cei care nu vor putea veni în Los Angeles.

Pentru ediţia de anul acesta, Academia Americană de Film a încheiat un parteneriat cu Facebook Inc, pentru a oferi telespectatorilor o experienţă virtuală interactivă în timp real pe platforme multiple, dându-le posibilitatea să urmărească interviuri în direct, dar şi să "arunce o privire" în spatele scenei, notează site-ul oficial https://www.oscars.org.

O altă premieră a acestei ediţii este evenimentul care va substitui celebra defilare pe covorul roşu, intitulat "Oscars: Into the Spotlight", un spectacol de 90 de minute ce va fi transmis de postul ABC începând cu ora 6.30 pm, înainte de ceremonia propriu-zisă de decernare a premiilor.

Nume mari în program

Seara premiilor Oscar este regizată pentru a şasea oară de Glenn Weiss, un renumit expert în acest gen de evenimente, alături de producătorii Steven Soderbergh (regizorul filmului ''Contagion''), Jesse Collins şi Stacey Sher.

Alături de Harrison Ford şi Reese Witherspoon, vor fi prezenţi la acordarea Oscarurilor laureaţi ai ediţiei din 2020, printre care Brad Pitt, Joaquin Phoenix, Renee Zellweger, Laura Dern, precum şi sud-coreeanul Bong Joon-ho, recompensat pentru filmul său ''Parasite'', cel mai bun lungmetraj.

Vedete precum Angela Bassett, Halle Berry şi Bryan Cranston se vor afla, de asemenea, pe covorul roşu la această ediţie, lista finală cuprinzând şi alte staruri.

Nominalizările pentru cele 23 de categorii ale premiilor Oscar de anul acesta au fost anunţate prin intermediul unui streaming video, de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas şi de actorul, cântăreţul şi compozitorul Nick Jonas.

"Mank", un lungmetraj dramatic produs de Netflix despre Hollywoodul anilor 1930, conduce plutonul filmelor care au primit cele mai multe nominalizări, respectiv 10, inclusiv la categoriile "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor" (David Fincher), "cel mai bun actor în rol principal" (Gary Oldman) şi "cea mai bună actriţă în rol secundar" (Amanda Seyfried).

Află mai multe despre succesul documentarului ”Colectiv”:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇