Război Israel-Hamas Trupele israeliene, „în inima Gaza”. Primii români evacuați. Netanyahu vrea să guverneze și în Gaza, SUA nu sunt de acord

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span> Trupele israeliene, „în inima Gaza”. Primii români evacuați. Netanyahu vrea să guverneze și în Gaza, SUA nu sunt de acord

Războiul dintre Israel și gruparea Hamas a intrat în cea de-a 32-a zi. MAE a anunțat marți dimineață că 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra în Egipt. Aceştia vor fi aduşi apoi în ţară de la Cairo, prin intermediul unei curse aeriene speciale.

Între timp, atacurile continuă. Lovituri aeriene israeliene au avut loc noaptea trecută în apropierea spitalului Al-Quds din oraşul Gaza, potrivit unei declaraţii a Semilunii Roşii Palestiniene. Iar ministrul Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene a anunțat că mai mult de 60% din spitalele şi centrele medicale din Gaza sunt în prezent scoase din funcţiune.

Marți seara, ministrul israelian al Apărării a anunțat că armata se află „în inima Gaza”, iar forțele terestre au luat cu asalt toate bastioanele teroriste, atacându-le din toate părțile.

Au fost atacuri și în Israel. Rebelii houthi din Yemen, apropiaţi de Iran, au susţinut că au efectuat un nou atac cu drone împotriva Israelului ca răspuns la războiul pe care îl poartă armata israeliană în Fâşia Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu crede că va exista o încetare generală a focului, dar spune că Israelul trebuie să guverneze Gaza pentru o perioadă nedeterminată. În replică, SUA au anunțat că nu sunt de acord cu această variantă.

Iată cele mai importante evenimente de marți, 7 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Fără combustibil, fără pauză - Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că exclude orice încetare a focului sau livrare de combustibil în Fâşia Gaza până când cei 241 de ostatici deţinuţi acolo de Hamas nu vor fi eliberaţi, relatează AFP. „Nicio livrare de benzină, niciun muncitor (palestinian) în Israel şi nicio încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noştri", a declarat Netanyahu într-un discurs.
  • SUA nu sunt de acord - Washingtonul se opune unei noi ocupaţii pe termen lung a Fâşiei Gaza de către Israel, după ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat că îşi va asuma "responsabilitatea generală pentru securitatea" teritoriului după război, potrivit AFP. "În opinia noastră, palestinienii trebuie să fie în centrul acestor decizii, Gaza este teritoriu palestinian şi va rămâne teritoriu palestinian", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel. "În general, nu susţinem o reocupare a Fâşiei Gaza şi nici Israelul nu o sprijină", a adăugat el. "Israelul şi regiunea trebuie să fie securizate, iar Gaza nu trebuie şi nu mai poate fi o bază de unde sunt lansate atacuri teroriste împotriva poporului israelian sau a oricărei alte persoane", a mai spus Patel.
  • În inima Gaza - Trupele israeliene se află în ”inima oraşului Gaza”, a anunțat marți seara ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, relatează AFP. ”Vom distruge Hamas. Forţele noastre sunt pregătite pe toate fronturile”, a spus ministrul. Gallant a mai spus că forțele terestre ale armatei israeliene au luat cu asalt bastioanele teroriste, atacându-le “din toate direcțiile, în perfectă coordonare cu forțele maritime și aeriene”. Ministrul Apărării a menționat și că lutele vor continua până la victorie, până când ostaticii se vor întoarce acasă. Gallant a mai promis că Yahya Sinwar, liderul Hamas, care se ascund în buncăr, va fi eliminat.
  • Nou bilanț în Gaza - Bilanţul victimelor războiului din Fâşia Gaza a crescut la 10.328 de morţi, inclusiv 4.037 de copii, a anunțat Ministerul Sănătăţii al Hamas, relatează AFP.
  • Mii de evacuări - Mii de oameni trec prin coridorul de evacuare deschis pentru ca civilii din nordul Gazei să se deplaseze spre sud.
  • Spital de campanie - Emiratele Arabe Unite au anunţat că vor înfiinţa un spital de campanie în Fâşia Gaza, unde ajutorul umanitar intră cu ţârâita, după o lună de război între Israel şi Hamas. Cinci avioane au părăsit Abu Dhabi către aeroportul egiptean Al-Arish, lângă frontiera cu Gaza, transportând materialul necesar pentru înfiinţarea unei structuri cu 150 de paturi, a anunţat agenţia de presă oficială WAM. Spitalul va avea unităţi de chirurgie, ginecologie şi terapie intensivă, şi se va ocupa "atât de copii, cât şi de adulţi".
  • Luptă spațială - Rebelii yemeniţi au revendicat un atac împotriva Israelului, iar în timpul acestui raid de la distanţă - între Israel şi Yemen sunt aproximativ 2.200 de kilometri - armata israeliană ar fi reuşit să doboare o rachetă balistică Qader, derivată din sistemul iranian Shahab 3, în afara atmosferei, ceea ce ar fi o premieră, relatează Le Figaro. "Interceptarea a avut loc aparent în afara atmosferei terestre", a scris cotidianul israelian Haaretz. Niciodată până acum nu au avut loc lupte dincolo de plafonul de aproximativ 100 km - cunoscut sub numele de linia Kármán - care delimitează atmosfera terestră de spaţiu. "Yemenul a intrat în istorie ca fiind prima ţară care a iniţiat o luptă spaţială", a declarat pe X Gregory Brew, cercetător la Eurasia Group.
  • Forțele israeliene au preluat controlul asupra unui avanpost militar al Hamas din centrul orașului Gaza, spun Forțele de Apărare Israeliene. Armata afirmă că avioanele de război israeliene au lovit o celulă cu aproximativ 10 membri Hamas.
  • Israelul ar putea guverna Gaza - Israelul va avea "responsabilitatea generală de securitate" în Gaza pentru o "perioadă nedeterminată" după încheierea războiului, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un interviu difuzat de ABC News. El a precizat că nu crede că va exista o încetare generală a focului. Gaza ar trebui să fie guvernată de "cei care nu vor să continue calea Hamas", a declarat Netanyahu. "Cred că Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală de securitate, deoarece am văzut ce se întâmplă când nu o avem", a adăugat el.
  • Români evacuați din Gaza - 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, anunţă MAE marţi dimineaţă. Ministerul român de Externe precizează că aceştia au fost informaţi referitor la procedură, iar evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de marţi cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse. Aceştia vor fi aduşi în ţară de la Cairo, prin intermediul unei curse aeriene speciale.
  • Rebelii houthi au lovit Israelul - Rebelii houthi din Yemen, apropiaţi de Iran, au susţinut că au efectuat luni un nou atac cu drone împotriva Israelului ca răspuns la războiul pe care îl poartă armata israeliană în Fâşia Gaza. "Forţele armate yemenite (…) au lansat în ultimele ore o salvă de drone asupra diferitelor ţinte sensibile ale inamicului israelian din teritoriile ocupate", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor armate houthi, Yahya Sari, pe reţeaua X, fostul Twitter.
  • Noi atacuri în Gaza - Lovituri aeriene israeliene au avut loc noaptea trecută în apropierea spitalului Al-Quds din oraşul Gaza, potrivit unei declaraţii a Societăţii Semilunii Roşii Palestiniene. "Israelul a ţintit cu două rachete în apropierea spitalului Al-Quds din Fâşia Gaza, la aproximativ 50 de metri de poarta spitalului", a declarat grupul. CNN a luat legătura cu armata israeliană, dar nu a primit imediat un răspuns.
  • Problema spitalelor - Mai mult de 60% din spitalele şi centrele medicale din Gaza sunt în prezent scoase din funcţiune, potrivit unei declaraţii a ministrului Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene, Mai al-Kaila. El a afirmat că 16 din 35 de spitale, precum şi 51 din 72 de centre medicale nu mai sunt operaţionale din cauza lipsei de combustibil şi de provizii medicale, precum şi a bombardamentelor israeliene. Societatea Semilună Roşie Palestiniană a lansat, de asemenea, un apel urgent către organizaţiile internaţionale de sănătate şi de ajutorare pentru a oferi ajutor şi provizii în Gaza, avertizând asupra repercusiunilor lipsei de combustibil în Spitalul Al-Quds, care adăposteşte 14.000 de persoane strămutate.
  • SUA dau Israelului echipamente pentru bombe - Statele Unite plănuiesc să transfere Israelului echipamente pentru bombe ghidate cu precizie în valoare de 320 de milioane de dolari, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, în contextul în care Israelul continuă să bombardeze aerian Gaza ca parte a războiului împotriva Hamas. Vânzarea către Israel a ansamblurilor de bombe glisante Spice Family Gliding Bomb Assemblies - un tip de kit de bombe de precizie care poate transforma bombele neghidate în muniţii ghidate prin GPS - a fost aprobată de comisiile relevante din Congresul SUA în urmă cu câteva luni, înainte ca Hamas să atace Israelul la 7 octombrie şi să declanşeze războiul, a declarat una dintre surse.
  • G7 caută consensul - Secretarul de stat american, Antony Blinken, le-a cerut colegilor săi din G7, care s-au reunit marţi la Tokyo, să „vorbească pe o singură voce, clară" în legătură cu războiul dintre Israel şi Hamas: „Este un moment foarte important în care G7 trebuie să fie solidar în legătură cu această criză şi să vorbească pe o singură voce, clară".
  • Protestul docherilor - Sindicatul angajaților din portul spaniol Barcelona a anunțat că docherii refuză să încarce și să descarce orice material militar. Decizia a fost luată pentru a sprijini populația afectată de războiul dintre Israel și Hamas. Decizia este în mare parte simbolică, dar inițiatorii săi încearcă să încurajeze și alte porturi spaniole să procedeze la fel, a declarat marți, pentru Reuters, secretarul sindicatului OEPB, Josep Maria Deop. Deop a mai spus că organizațiile care promovează pacea ar putea ajuta sindicatul să descopere ce containere conțin echipament militar. El a declarat că este convins că există transporturi militare din Barcelona pentru că „este un port care mută toate tipurile de mărfuri”.
  • Protestul Parlamentului turc - Administratorii Parlamentului turc au decis să retragă câteva produse din meniu din cauza presupusului sprijin al companiilor producătoare pentru Israel. Parlamentul turc a retras marți produsele din toate restaurantele sale: „S-a decis că produsele companiilor care susțin Israelul nu vor fi vândute în restaurantele, cafenelele și ceainăriile din campusul parlamentului".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇